"Zlatni" koncert zbora "Lira"

MJEŠOVITI pjevački zbor "Lira" obilježio je večeras 50. obljetnicu jubilarnim "zlatnim" koncertom održanim u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga pod ravnanjem Roberta Homena i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva kulture.

Koncert je priređen na prvi dan židovskoga blagdana posvećenja i svjetlosti - Hanuke pa je njegov početak označio glavni rabin Hrvatske Kotel Da-Don uz blagoslov i paljenje prve dvije svijećice na svjećnjaku hanukiji.

Uz Hanuku vezan je i "Lirini" prvi koncert u Hrvatskome glazbenom zavodu (HGK), podsjetio je Mihael Montiljo - predsjednik zbora punih pet desetljeća.

Pjevački zbor "Lira" osnovala je 1954. Židovska općina Zagreb kako bi se, istaknuo je Montiljo, nakon holokausta sačuvale židovske zborske pjesme (sinagogalne, jidiš, sefardske romance i izraelski folklorni napjevi).

Zbor je dobio ime "Židovski pjevački zbor" (tada se zvao Jevrejski pjevački zbor), Montiljo je izabran za prvoga predsjednika, a umjetnički voditelj postao je maestro Emil Cossetto . Za uspjehe postignute diljem svijeta pod njegovom dirignetskom palicom i vjernost zboru pune 44 godine Cossetto je večeras primio dar, zahvale i pljesak audiorija.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čarobna formula" po kojoj je "Lira" opstala tijekom pola stoljeća njegujući židovsku glazbu jest u pozivu upućenom prijateljima kojega su oni prihvatili, ustvrdio je Montiljo, zahvalivši Zagrepčanima što su židovsku glazbu pronijeli diljem svijeta.

Da je Zagreb svjestan "Lirine" posebnosti potvrdio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić najavivši da će "Lira" sljedeće godine biti proglašena zborom od posebnoga interesa za Grad Zagreb, a Montiljo i Cossetto dobit će medalje.

Riječi zahvale "Liri" i Montilju izrazila je i pomoćnica ministra kuture Goranka Horjan.

Na programu večerašnjega koncerta bila su djela židovskih, hrvatskih i svjetskih skladatelja, među kojima i nekoliko Cossettovih skladbi.

Zbor je snimio 18 LP ploča, kaseta, video-kaseta i CD-a u zemlji i inozemstvu, a sudjelovao je na brojnim međunarodnim festivalima i natjecanjima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara