Znanstvenici otkrivaju što utječe na razvoj raka, provjerite jeste li u rizičnoj skupini

Znanstvenici otkrivaju što utječe na razvoj raka, provjerite jeste li u rizičnoj skupini
Foto: Hina
 
ČETRDESET posto slučajeva karcinoma i isto toliko smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti moglo bi se izbjeći ili smanjiti kad bi se primijenila odgovarajuća preventivna strategija, pokazali su rezultati istraživanja američkih znanstvenika objavljeni u medicinskom časopisu CA: A Cancer Journal for Clinicians. 
 
Oko 42 posto svih slučajeva raka ili 659.640 od 1,57 milijuna dijagnosticiranih slučajeva i 45,1 posto smrtnih ishoda te bolesti (265.150 od 587.521) moglo bi se spriječiti, tvrde autori studije utemeljene na podacima iz 2014. koja je provedena u Sjedinjenim Državama. 
 
Pušenje, pretilost, alkoholizam 
 
Najviše je oboljelih o karcinoma, a posljedično i smrtnih slučajeva, povezano s uživanjem duhana, odnosno s pušenjem: riječ je o 19 posto ili 298.970 slučajeva. Od posljedica ove vrste karcinoma umre 28,8 posto ili 169.180 oboljelih. 
 
Pretilost je na drugom mjestu, daleko iza uživanja u duhanu, no ipak, u 7,8 posto slučajeva rezultira razvojem karcinoma, a postotak smrtnih slučajeva je 6,5. 
 
Na trećem je mjestu alkoholizam koji utječe na razvoj raka u 5,6 posto slučajeva i za posljedicu ima smrtni ishod u četiri posto slučajeva. 

Izlaganje UV zrakama, fizička neaktivnost, loša prehrana
 
Na četvrtom je mjestu pretjerano izlaganje ultraljubičastim zrakama - utječe na razvoj raka u 4,7 posto slučajeva, a postotak smrtnih slučajeva je 1,5 posto. 
 
Slijedi fizička neaktivnost koja razvojem raka rezultira u 2,9 posto slučajeva, a za posljedicu ima smrtni ishod u 2,2 posto slučajeva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Zbog nedovoljne konzumacije voća i povrća rak se može razviti u 1,9 posto stanovništva, a rezultira smrću u 2,7 posto slučajeva, dok infekcija papiloma virusom rezultira razvojem raka u 1,8 posto slučajeva, a smrtnost iznosi 1,1, posto. 
 
Najčešći rak pluća
 
Prema podacima iz 2014. pacijenti najčešće obolijevaju od raka pluća, a u 81,7 posto slučajeva uzročnik je pušenje. Ono se povezuje sa 73,8 posto slučajeva raka grkljana, 50 posto raka jednjaka i 46,9 posto raka mjehura. 
 
Pretilost su znanstvenici povezali s razvojem 60,3 posto slučajeva raka vrata maternice, trećinom svih slučajeva karcinoma jetre, 11,3 posto raka dojke i 5,2 posto slučajeva raka debelog crijeva. 
 
Konzumacija alkohola odlučujući je faktor kod gotovo polovine slučajeva raka usne šupljine i ždrijela kod muškaraca i četvrtine kod žena. 
 
Gotovo 25 posto slučajeva raka jetre kod muškaraca i 11,9 posto kod žena povezuje se s konzumacijom alkohola, a kod žena u 16,4 posto slučajeva utječe na razvoj raka dojke. 
 
Izlaganje ultraljubičastim zrakama odgovorno je za 96 posto slučajeva nastanka melanoma kod muške populacije i za 93,7 posto slučajeva pojave melanoma kod žena.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz rak, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: rak.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara