Znanstvenici otkrili nevidljivi oblak koji okružuje svakog čovjeka

Znanstvenici otkrili nevidljivi oblak koji okružuje svakog čovjeka
Foto: 123rf

ZNANSTVENICI sa Sveučilišta Stanford otkrili su oblak bakterija, virusa, gljivica i drugih mikroorganizama specifičan za svakog čovjeka posebice, piše Science Alert.

Nevidljivu, ali uvijek prisutnu maglicu prozvali su ekspozomom, iako se taj termin inače u svijetu uvriježeno koristi kako bi se opisao ukupan utjecaj okoliša na čovjeka tijekom života.

Oblak kemikalija oko nas

Kako bi što bolje istražili ekspozom, tj. oblak kemikalija, bioloških tvari i mikroorganizama koji nas konstantno okružuju, znanstvenici su izradili maleni uređaj za usisavanje zraka, ne veći od špila karata. Petnaest dobrovoljaca tijekom perioda od dvije godine nosilo je navedeni uređaj na svojoj ruci; neki po mjesec, a neki po tjedan dana. Voditelj istraživanja, genetičar Michael Snyder, uređaj je na svojoj ruci nosio čitave dvije godine. Aparat je tijekom tog perioda prikupljao čestice bakterija, virusa, gljivica i ostalog što ih je okruživalo. Prikupljene čestice kasnije su genetski sekvencionirane i katalogizirane u bazi podataka.

"Mi do sada nismo znali koliko je ljudski ekspozom velik i od čega se uopće sastoji", rekao je Michael Snyder.

Pokazalo se da je svaki dobrovoljac imao svoj specifičan mikro-biološki oblak, sačinjen od bakterija, virusa, ali i čestica koje potječu iz njegova neposrednog okruženja, poput onih doletjelih s kućnih ljubimaca i biljaka, kemikalija koje se koriste unutar kućanstva, gljivica i slično.

Utjecaj na zdravlje

Iako je istraživanje rađeno na malom uzorku ispitanika i tek je u svojim začecima, moguće je da će se iz njega izroditi jedno cijelo, novo područje medicine koje se ne koncentrira samo na biološko-kemijski sastav unutar naših tijela, već i na okoliš koji nas neposredno okružuje – na naš mali bio-oblak, objašnjava Science Alert.

"Godinama smo sekvencionirali ljudski genom, analizirali našu krv i urin te mikroorganizme unutar našeg tijela kako bismo shvatili na koje sve načine oni, ili njihov sastav, utječu na naše zdravlje“, izjavio je Michael Snyder za časopis Wired. "No, nismo išli dalje od onoga što je u unutrašnjosti našeg organizma. Pritom smo propustili bitnu stvar, a to je koliko na naše zdravlje utječe neposredan okoliš."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara