Znanstvenici otkrili što je pokrenulo najveću eksploziju u svemiru

Znanstvenici otkrili što je pokrenulo najveću eksploziju u svemiru
Foto/Ilustracija: NASA

ZNANSTVENICI su otkrili što je pokrenulo jednu od najvećih evidentiranih eksplozija u svemiru.

Super-svjetleće (superluminous) supernove najsvjetlije su eksplozije u svemiru. No znanstvenici do sada nisu mogli objasniti što je točno uzrok ovako intenzivnog sjaja. SN 2006gy jedna je od najproučavanijih super-svjetlećih supernova, a stručnjaci su izgleda napokon pronikli u tajnu njenog nastanka, piše The Independent.

Rješenje se krilo u određenom dijelu spektra

Prema najnovijem istraživanju, zvijezda je postala ovako sjajna kada se normalna supernova sudarila s materijalom koji je okružuje. Inače, supernova je katastrofična eksplozija zvijezde pri kojoj se oslobađa dovoljno energije da ona svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije.

Znanstvenici su došli do tog saznanja kada su otkrili da je sjaj SN 2006gy pogotovo jak u jednom dijelu spektra, odnosno određenoj "liniji" (kako to nazivaju znanstvenici), a što ukazuje na ogromne količine željeza.

"Pogotovo je postalo uzbudljivo kada smo shvatili da su za nastanak ovakvih linija potrebne vrlo velike količine željeza koje teže kao trećina Sunčeve mase", rekao je astronom Anders Jerkstrand sa Sveučilišta Stockholm.

Stručnjaci smatraju da je SN 2006gy prvobitno bio binarna zvijezda, odnosno dvojni sustav sastavljen od bijelog patuljka veličine Zemlje i ogromne zvijezde koja je vjerojatno bila velika kao naš cijeli Sunčev sustav. Ta divovska zvijezda nastavila je rasti i u jednom trenutku uvukla je bijelog patuljka koji se onda našao u njenom središtu.

Iza svega stoji bijeli patuljak

Kada se našao u centru ogromne zvijezde, bijeli patuljak eksplodirao je u supernovu tipa Ia, klasičnu supernovu. U tom trenutku eksplozija je reagirala s materijom koja ju okružuje stvarajući pritom super-svjetleću supernovu kakvu vidimo danas.

"Izgleda da supernova tipa Ia stoji iza SN 2006gy, što je zapravo sasvim neočekivano“, rekao je Jerkstrand.

"Činjenica da bijeli patuljak može biti u bliskoj orbiti s ogromnom zvijezdom bogatom vodikom i eksplodirati pri padu u njeno središte daje nam važne nove spoznaje o teoriji evolucije dvojnih zvijezda i uvjeta koji su potrebni za eksploziju bijelog patuljka", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara