Znanstvenici uzgojili prve štakore s "izbrisanim" genima

ZNANSTVENICI sa sveučilišta Wisconsin uspjeli su "izbrisati" dva gena raka dojke u štakora, objavljeno je u stručnom časopisu "Nature Biotechnology".

Miševi s izbrisanim genima dostupni su za istraživanje već deset godina, kazao je autor studije i profesor onkologije na sveučilištu Wisconsin u Madisonu, Michael N. Gould. Međutim, ali tehnologija uzgoja takvih štakora, koji su pogodniji za istraživanje bolesti poput raka dojke, dosad je bila nepoznata.

"Došli smo do alternativne procedure koja nam je omogućila brisanje specifičnih gena, BRCA-1 i BRCA-2, kod štakora", izjavio je Gould.

Pretpostavlja se da su ta dva gena odgovorna za sprječavanje rasta raka dojke, dok su mutacije u genima BRCA-1 i BRCA-2 povezane s povećanim rizikom oboljenja od raka dojke i jajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Štakori su bolji modeli za rak dojke od miševa jer su njihovi tumori sličniji ljudskima, objasnio je Gould. Tako je rak dojke kod štakora, za razliku od miševa, ponekad podložan hormonalnim promjenama.

"Tamoksifen je, primjerice, pronađen tijekom istraživanja na štakorima", rekao je Gould. "To se ne bi dogodilo da su ta istraživanja provedena na miševima jer tumori kod miševa nisu podložni hormonalnoj terapiji." Tamoksifen se koristi za liječenje raka dojke i osjetljiv je na djelovanje estrogena.

Kako bi proizveli miševe s izbrisanim genima, znanstvenici su morali prikupiti embrionalne matične stanice, ukloniti željene gene i zatim tim stanicama dozvoliti da se razviju u miševe, objasnio je Gould. Međutim, ta tehnika ne funkcionira kod štakora.

Kako bi stvorili štakore s izbrisanim genima, Gould i njegovi kolege mužjacima štakora ubrizgali su tvar koja uzrokuje mutacije u matičnim stanicama testisa, pa će u spermi stvorenoj nakon ubrizgavanja te tvari nedostajati različiti geni. Kad se ti štakori razmnožavaju s normalnim štakorima, oni proizvode mlade kojima nedostaju geni, a "svakom će takvom potomku nedostajati 20 do 30 različitih gena", rekao je Gould.

On i njegovi kolege zatim su stvorili test kako bi ustanovili koji točno geni nedostaju takvim potomcima. "Ako ispitate tisuću štakora, možda će jedan imati mutaciju koju tražite. Taj se štakor zatim može koristiti za biomedicinsko istraživanje", zaključio je Gould.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara