Znanstvenik želi provesti egzorcizam nad Korčulanima zbog svećenika izdajice

Znanstvenik želi provesti egzorcizam nad Korčulanima zbog svećenika izdajice
Foto: Facebook

ZNANSTVENI savjetnik iz Područnoga centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" dr. Vinicije Lupis predlaže "provesti čin egzorcizma vražije nazočnosti" nad Korčulanima, kako je napisao u svom komentaru na Facebook objavu Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku.

Naime, dubrovački franjevac, kojeg Lupis oslovljava kao "padre Stipe", na Facebooku se raspisao "uz 75. obljetnicu mučeničke smrti fra Bernardina Sokola", ustaškog kvislinga koji je tijekom Drugog svjetskog rata otišao odati njemačkim okupatorima sedmoricu partizana koji su se skrivali te tako izravno prouzročio njihovu smrt. 

>> Kolinda otkrila spomenik fratru koji je prijavio partizane Nijemcima

Nakon rata izdajnik Sokol je po kratkom postupku likvidiran, da bi ga danas kler nazivao "mučenikom". Dapače, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović početkom rujna je na otočiću Badiji kod Korčule čak otkrila spomenik ovom zloglasnom suradniku nacista.

Egzorcizam nad potomcima

Korčulani su tom prilikom bili ogorčeni predsjedničinim isticanjem notornog kvislinga i napomenuli da je kompletan kler, osim Bernardina Sokola, u Korčuli surađivao s narodnooslobodilačkim pokretom. Primjerice, u samostanu je bila partizanska bolnica, a ističe se i primjer časne sestre Manes Karninčić koja je zbog svojih zasluga nakon rata čak imala partizansku mirovinu.

No, stanoviti dr. Vinicije Lupis, sudeći po njegovom prijedlogu dubrovačkom franjevcu, naumio je zbog "mučenika" Sokola provesti egzorcizam nad Korčulanima predloživši da treba "provesti čin egzorcizma vražije nazočnosti u potomcima Sokolovih mučitelja". 

"Nazočnost Zlog"

"Jedno skupno moljenje rozarija može donekle umanjiti nazočnost Zlog u Korčuli, gdje i dalje potomci članova korčulanskog četničkog odreda i orjune, te onih komunističkih krvnika siju mržnju na sv. Križ", izbljuvao je u nizu besmislica dr. Lupis.

Iako bi se na prvi pogled moglo zaključiti da će takve bolesne poglede na svoje sugrađane čovjek objaviti isključivo pod pseudonimom, pretragom interneta utvrdili smo da Vinicije B. Lupis doista postoji i da je diplomirao 1992. na dvopredmetnom studiju povijesti i arheologije u Zadru. U istom gradu je diplomirao i 1995. na studiju povijesti i teorije umjetnosti te potom magistrirao i doktorirao 2004. s temom Moćnik dubrovačke prvostolnice.

Na kriterije znanstvenog instituta koji takve individue s egzorcističkim navadama drži za savjetnike doista ne bi trebalo trošiti riječi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara