Znate li što je korekcijski faktor? Zbog njega bi vam mogli skočiti računi za grijanje

Znate li što je korekcijski faktor? Zbog njega bi vam mogli skočiti računi za grijanje

Foto: FAH

ZAGREPČANE i Osječane ovih su dana neugodno iznenadili mjesečni računi za grijanje.

U HEP-u kažu kako su visoki računi potpuno regularni. Veći su, kažu, jer se građani više i griju. Argument o nikad toplijoj zimi opovrgavaju podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda. Prema njima, siječanj je ove godine u Zagrebu i Osijeku bio u prosjeku hladniji za oko 2 Celzijeva stupnja.

Isto tako, i zadnji prosinac bio je hladniji od onog u 2014. A samo jedan stupanj niže, kažu u HEP-u, uvelike utječe na pojačano grijanje, javlja Nova TV.

Razlika u cijeni, kažu u HEP-u, nema veze s ugradnjom razdjelnika. HEP ne ispisuje nikakve kazne i ponavljaju kako računi variraju isključivo o potrošnji.

No, pojasnili su kako u zgradama u kojima je samo dio stanara ugradio razdjelnike, onima koji ih nisu ugradili automatski će se obračunavati jedna zakonska obveza koja se naziva korekcijski faktor i njihova potrošnja toplinske energije će se zbog tog korektivnog faktora povećati za 100 posto, a samim time povećat će im se i računi.

Bez obzira na to imaju li ili ne razdjelnike, građani kažu kako su im računi nerealno visoki i svoje prigovore uputili su i HEP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara