Zovak i Tomac najavili osnivanje nove stranke - Hrvatskih socijaldemokrata

BIVŠI članovi SDP-a Jerko Zovak i Zdravko Tomac danas su predstavili nacrt dokumenta za osnivanje Hrvatskih socijaldemokrata (HSD), nove stranke hrvatske političke ljevice, koja bi se trebala osnovati do 1. svibnja ove godine.

Potrebu osnivanja nove hrvatske socijaldemokratske stranke Zovak i Tomac obrazložili su na način da tri postojeće lijeve stranke, SDP, ASH i SRP, nisu u praksi oživotvorile socijaldemokratsku ideju - boriti se za prava radnika nasuprot globalizaciji i grabežljivom kapitalizmu, te zadržati nacionalnu svijest.

Obojica su istaknuli da kao članovi SDP-a tu stranku u protekle tri godine nisu uspjeli učiniti socijalno osjetljivom, nacionalno osvještenom i unutarstranački demokratičnom, pa su se odlučili na osnivanje nove socijaldemokratske stranke.

Tomac je istaknuo kako je cilj osnovati stranku koja neće robovati naslijeđu iz prošlosti i neće morati dokazivati hrvatstvo. "Želimo biti stranka hrvatske ljevice, ukorjenjene u svoj narod, koja će znati braniti nacionalne interese u uvjetima globalizacije kada grabežljivi kapitalizam i njegovi plaćenici Hrvatsku žele učiniti zemljom jeftine radne snage i slobodnim lovištem svojih interesa", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tomac je najavio da će stranka biti otvorena za suradnju sa svima koji štite nacionalne interese i usku suradnju sa sindikatima, bez koje se, tvrdi Tomac, nije moguće učinkovito boriti za prava radnika.

Zovak je izvijestio da će članovi inicijativne skupine za osnivanje HSD-a u iduća tri mjeseca posjetiti veće hrvatske gradove i javnosti predstaviti svoje ideje, najavivši da bi se konstituirajuća sjednica trebala održati najkasnije do 1. svibnja.

Kao prvi cilj stranke naveo je samostalni izlazak na lokalne izbore, na kojima bi stranka trebala steći politički identitet, a najavio je i izlazak i na predsjedničke te iduće parlamentarne izbore.

Na predstavljanju u Novinarskom domu govorili su, kao nezavisni stručnjaci, politolog Anđelko Milardović i ekonomist Branimir Lokin, koji su istaknuli da ideja koju u svom nacrtu programa proklamiraju Zovak i Tomac, a temelj joj je rehabilitacija nacionalne socijaldemokratske ideje s naglaskom na rad i radnika, treba imati svoje mjesto na hrvatskoj političkoj sceni.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara