Zovko traži reakciju Europske komisije zbog napada na Crkvu i kardinala Puljića

Zovko traži reakciju Europske komisije zbog napada na Crkvu i kardinala Puljića
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

HRVATSKA europarlamentarka Željana Zovko zatražila je od Europske komisije službenu reakciju na prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Vinku Puljiću, zbog održavanja mise za žrtve Bleiburga.

Zovko (HDZ/EPP) je u utorak u razgovoru s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem upozorila na ozbiljne prijetnje upućene Katoličkoj crkvi u Bosni i Hercegovini i kardinalu Puljiću nakon održavanja svete mise za žrtve bleiburške tragedije u Sarajevu prošle subote, stoji na stranicama te europarlamentarke.

Navela je da je Puljić bio žrtva medijskih napada te dodala kako su time "ugrožene njegove vjerske slobode i prava na kulturu sjećanja", stoga je zatražila službenu reakciju Europske komisije oko toga.

Podsjetila je da je Europski parlament u rujnu prošle godine usvojio Rezoluciju o značaju europskog sjećanja za budućnost Europe, kojom se osuđuje svaki vid agresije počinjene u okviru totalitarnih režima. 

U utorak je na području Mostara uhićena jedna osoba koja je na videosnimci uz vulgarne poruke mahala sjekirom i prijetila kardinalu Vinku Puljiću te ostalim okupljenima na subotnjoj misi. 

Održavanje mise u Sarajevu za žrtve Križnog puta i Bleiburga izazvalo je oštre osude dijela javnosti. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara