žoz: otvorena izložba oštećenih sakralnih predmeta uz dan židovske baštine

Oštećeni sakralni predmeti koji su čuvaju u umjetničkoj i kulturnojpovijesnoj zbirci Židovske općine Zagreb (ŽOZ) mogu se vidjeti na izložbi simboličnoga naziva "Spasimo našu baštinu" koja je otvorena danas u galeriji "Milan i Ivo Steiner" zagrebačke Židovske općine u povodu tradicionalnoga Dana židovske baštine.

Zagrebačka Židovska općina i Hrvatski ogranak B'nai B'ritha "Gavro Schwartz" organizatori su izložbe na kojoj je predstavljena, kako se to navodi u prigodnome katalogu koji prati izložbu, "ranjena židovska baština s apelom da se pomogne njezinu ozdravljenju".

Predsjednik Hrvatskoga ogranka B'nai B'ritha Dragan Stern nada se da će izložba koja će biti otvorena mjesec dana izazvati pozornost kulturne javnosti hrvatskoga glavnog grada i njegovih posjetitelja. Ipak, kako je rekao, posebice bi ga veselio dolazak mladih ljudi i školaraca koji bi tako imali priliku upoznati se s dijelom baštine hrvatske židovske zajednice.

Jer, dodao je Stern, tradicionalni Dan židovske baštine je i 'dan otvorenih vrata' kada židovske zajednice diljem svijeta žele svojim sugrađanima približiti barem dio svojega nasljeđa.

Podsjetio je da se taj dan u Europi prvi put obilježio u Francuskoj 1996. dok se baština hrvatske židovske zajednice predstavlja već četvrtu godinu.

Autorica izložbe Mira Wolf odlučila se za postav koji oštećene sakralne predmete predstavlja kao bolesnike - izložene na bolesničkim krevetima i u bolesničkim ormarima i koje je potrebno izliječiti kako bi mogli 'ostati među nama'.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ŽOZ-a i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus podsjetio je na običaj u židovskoj religijskoj kulturi da se sakralna oprema sinagoge, odnosno svi predmeti koji se rabe u službi Božjoj, kad dotraju ili se oštete, pokapaju uz određeni ritual.

Po njegovim riječima, želja je židovske zajednice da se izloženi predmeti obnove i budu - ili predstavljeni u budućem židovskom muzeju u Zagrebu ili da se nakon obnove, ponovno posvete i koriste u službi Božjoj.

Kako je objašnjeno u katalogu izložbe, pokapanjem sakralnih predmeta odaje se počast njihovoj obrednoj funkciji i simbolički ih se izjednačuje sa živim bićima. Hebrejsko ime za taj običaj je geniza, a ima duboko značenje koje upućuje na važnost religije u židovstvu.

B'nai B'rith najveća je židovska nevladina organizacija kojoj je očuvanje i promicanje židovskoga identiteta jedna od najvažnijih zadaća. Hrvatski ogranka te organizacije osnovan je krajem lipnja 1998. Tada je zapravo obnovljena djelatnost B'nai B'ritha koji je u Hrvatskoj postojao od 1927. do 1940. kada je Vlada Kraljevine Jugoslavije zabranila njegovo djelovanje.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara