ZPH: Ni jednom prognaniku nije nadoknađen iznos najamnine, sudskih troškova i sl.

PREDSJEDNIŠTVO Zajednice povratnika Hrvatske tvrdi da predstavnici Vlade nisu zastupnici Jadranki Kosor na jučerašnjem aktualanom satu točno odgovorili kada su rekli da je riješeno pitanje nadoknade troškova prognanicima koje oni po pravomoćnim presudama moraju platiti kao najamnine vlasnicima kuća i stanova u kojima su bili smješteni u doba progonstva.

Jadranka Kosor je pitala zašto Vlada nije provela zaključak Sabora kojim se obvezuje da će prognanicima nadoknaditi troškove koje oni po pravomoćnim presudama moraju platiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ništa nije riješeno, niti jedan prognanik kojemu je presuđeno da plati najam za vrijeme progonstva nije dobio ništa, nikome nisu refundirani niti troškovi spora, niti najamnina, a zaključak Hrvatskog sabora je donesen 12. srpnja 2002., dakle, gotovo prije godinu dana, stoji u današnjem priopćenju ZPH.

Predsjedništvo ZPH poziva one koji su u ime Vlade odgovorili na postavljeno pitanje da pruže dokaz da je jednom jedinom prognaniku nadoknađen iznos po presudi ili neka se neodgodivo ispričaju zastupnicima u Saboru, hrvatskoj javnosti i posebice prognanicima, stoji u priopćenju.

S obzirom na to da po pravomoćnim presudama već duže vrijeme teku ovrhe i da je za sve više ovrha predložena pljenidba pokretne imovine prognanika-povratnika, postoji ozbiljna opasnost da neki od tih ovršnih postupaka završi tragedijom. Predsjedništvo ZPH upozorava još jednom da zbog plijenidbe pokretnih stvari povratnika može doći do ekscesa s ozbiljnim posljedicama. U takvom slučaju ZPH će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih za neprovedbu spomenutog zaključka Hrvatskog sabora po načelu subjektivne odgovornosti. Za eventualnu nesreću izravno će biti odgovorni dužnosnici Vlade, zaduženi za provedbu tog zaključka, stoji na kraju priopćenja ZPH-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara