Zrak u Hrvatskoj je loše kvalitete. Zavod za javno zdravstvo: Nemojte biti vani

Zrak u Hrvatskoj je loše kvalitete. Zavod za javno zdravstvo: Nemojte biti vani
Foto: Borna Filic/PIXSELL

ZRAK na području Hrvatske je i dalje loše ili vrlo loše kvalitete, a koncentracije lebdećih čestica su u blagom opadanju te iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i dalje preporučuju građanima izbjegavanje svih fizičkih aktivnosti na otvorenome prostoru.

"Nakon što su tijekom petka, 27. ožujka, uočene povećane razine lebdećih čestica PM10 u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Kopačkom ritu te mjestu Zoljan kraj Našica, njihova današnja zabilježena koncentracija u zraku je u blagom opadanju. Povećane koncentracije čestica PM10 u zraku rezultat su dolaska pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum u središnjoj Aziji", izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Poseban oprez preporučuju osjetljivim skupinama – djeci, trudnicama, osobama starije životne dobi, oboljelima od kroničnih bolesti dišnog i srčano-krvožilnog sustava, pušačima te osobama oslabljenog imuniteta.  

Stručnjaci napominju i da se tijekom kratkotrajne izloženosti povišenim vrijednostima lebdećih čestica ne očekuje značajan utjecaj na zdravlje stanovništva grada Zagreba. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara