Žrtva "genocida" nad homoseksualcima u Čečeniji: "Bacili su me u krvavi podrum i danima mučili"

Žrtva "genocida" nad homoseksualcima u Čečeniji: "Bacili su me u krvavi podrum i danima mučili"
Screenshot: YouTube
 
MAKSIM Lapunov (30) prva je žrtva progona homoseksualaca u Čečeniji koja je službeno progovorila o svom užasnom iskustvu.
 
Nesretni poduzetnik iz Omska nije skrivao da je homoseksualac kada se prije dvije godine zbog posla preselio u Čečeniju. Tamo je uhićen, bačen u podrum "natopljen krvlju" i mučen punih 11 dana, dok nije potpisao priznanje za "zločin" i napokon je pušten. U ponedjeljak je postao prva žrtva koja je službeno progovorila o svom iskustvu.
 
"Istrage o ovom slučaju nije ni bilo"
 
Lapunov kaže da se na ovaj potez odlučio zbog neuspješne istrage o progonu homoseksualaca koja je započela u travnju, kada su objavljene prve vijesti o masovnom uhićenju gay muškaraca u Čečeniji. Ruski mediji su izvijestili o otvaranju koncentracijskih logora za njihovo mučenje i ubijanje, a francuske skupine za LGBT prava optužile su čečenskog vođu Ramzana Kadirova za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom.
 
Lapunov je održao konferenciju za novinare s aktivistima za ljudska prava. Igor Kalyapin, šef organizacije Odbora protiv mučenja, izjavio je: "Jednostavno rečeno, istrage o ovom slučaju nije ni bilo". Lapunova su 16. ožujka uhitili policajci u civilu, a pušten je 28. ožujka nakon što je potpisao priznanje i izjavu da "nikome neće govoriti o svom iskustvu".
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bio sam siguran da će me ubiti, pripremao sam se za to"
 
"Jedina optužba koju su podigli protiv mene bila je da sam gay. Tukli su me i mučili punih 11 dana. Skoro uopće nisam mogao hodati. Bio sam siguran da će me ubiti, pripremao sam se za to", izjavio je u ponedjeljak.
 
Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov na optužbe je odgovorio tvrdnjom da u državi uopće nema homoseksualaca, "a ako ih ima, nosite ih daleko od nas da pročistite našu krv".
 
"Potvrđujem da je jedan muškarac podnio pritužbu"
 
U većinski muslimanskoj Čečeniji homoseksualnost je toliki tabu da žrtve strahuju i od diskriminacije vlastitih obitelji, stoga najčešće ne govore o svojim problemima. Lapunov nije rođen u Čečeniji pa nije strahovao od mogućeg daljnjeg progona. 
 
U petak je ruska pravobraniteljica Tatjana Moskalkova dala iznenadnu izjavu u kojoj je potvrdila da je jedan muškarac dao iskaz o mučenju: "Potvrđujem da postoji muškarac koji je podnositelj pritužbe", rekla je za agenciju Interfax te dodala: "Čim završimo s istragom, moći ću vam dati više informacija". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara