Žrtva "genocida" nad homoseksualcima u Čečeniji: "Bacili su me u krvavi podrum i danima mučili"

Žrtva "genocida" nad homoseksualcima u Čečeniji: "Bacili su me u krvavi podrum i danima mučili"
Screenshot: YouTube
 
MAKSIM Lapunov (30) prva je žrtva progona homoseksualaca u Čečeniji koja je službeno progovorila o svom užasnom iskustvu.
 
Nesretni poduzetnik iz Omska nije skrivao da je homoseksualac kada se prije dvije godine zbog posla preselio u Čečeniju. Tamo je uhićen, bačen u podrum "natopljen krvlju" i mučen punih 11 dana, dok nije potpisao priznanje za "zločin" i napokon je pušten. U ponedjeljak je postao prva žrtva koja je službeno progovorila o svom iskustvu.
 
"Istrage o ovom slučaju nije ni bilo"
 
Lapunov kaže da se na ovaj potez odlučio zbog neuspješne istrage o progonu homoseksualaca koja je započela u travnju, kada su objavljene prve vijesti o masovnom uhićenju gay muškaraca u Čečeniji. Ruski mediji su izvijestili o otvaranju koncentracijskih logora za njihovo mučenje i ubijanje, a francuske skupine za LGBT prava optužile su čečenskog vođu Ramzana Kadirova za genocid pred Međunarodnim kaznenim sudom.
 
Lapunov je održao konferenciju za novinare s aktivistima za ljudska prava. Igor Kalyapin, šef organizacije Odbora protiv mučenja, izjavio je: "Jednostavno rečeno, istrage o ovom slučaju nije ni bilo". Lapunova su 16. ožujka uhitili policajci u civilu, a pušten je 28. ožujka nakon što je potpisao priznanje i izjavu da "nikome neće govoriti o svom iskustvu".
 
"Bio sam siguran da će me ubiti, pripremao sam se za to"
 
"Jedina optužba koju su podigli protiv mene bila je da sam gay. Tukli su me i mučili punih 11 dana. Skoro uopće nisam mogao hodati. Bio sam siguran da će me ubiti, pripremao sam se za to", izjavio je u ponedjeljak.
 
Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov na optužbe je odgovorio tvrdnjom da u državi uopće nema homoseksualaca, "a ako ih ima, nosite ih daleko od nas da pročistite našu krv".
 
"Potvrđujem da je jedan muškarac podnio pritužbu"
 
U većinski muslimanskoj Čečeniji homoseksualnost je toliki tabu da žrtve strahuju i od diskriminacije vlastitih obitelji, stoga najčešće ne govore o svojim problemima. Lapunov nije rođen u Čečeniji pa nije strahovao od mogućeg daljnjeg progona. 
 
U petak je ruska pravobraniteljica Tatjana Moskalkova dala iznenadnu izjavu u kojoj je potvrdila da je jedan muškarac dao iskaz o mučenju: "Potvrđujem da postoji muškarac koji je podnositelj pritužbe", rekla je za agenciju Interfax te dodala: "Čim završimo s istragom, moći ću vam dati više informacija". 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara