Jehovini svjedoci prikrivali silovanje djece u Americi

Jehovini svjedoci prikrivali silovanje djece u Americi

Ilustracija: 123rf

JEHOVINE svjedoke u Americi potresa skandal s prikrivanjem seksualnog zlostavljanja djece, piše Telegraph. Nekoliko žrtava seksualnog zlostavljanja posljednjih je dana optužilo tu vjersku organizaciju za prikrivanje zlostavljača.

Žrtve, od kojih su mnoge željele ostati anonimne, tvrde kako su ih iz organizacije razgovorima i zastrašivanjem odgovorili od prijavljivanja seksualnog zlostavljanja policiji. Kažu da im je rečeno kako će biti izbačeni iz organizacije ako pomoć potraže na policiji.

Jehovini svjedoci optužbe nazvali lažnima

U priopćenju zajednice Jehovinih svjedoka iz SAD-a se te optužbe nazivaju "apsolutno lažnima" te dodaje kako roditelji i njihova djeca imaju "puno pravo prijaviti" svako zlostavljanje policiji.

Kathleen Hallisey, tužiteljica koja se u New Yorku posvetila upravo slučajevima zlostavljanja djece, kazala je da je brojnost seksualnog zlostavljanja djece kod Jehovinih svjedoka jednaka onoj u Katoličkoj crkvi.

"Zlostavljanje djece u obje te zajednice je u potpunosti jednako, kao i premještanje zlostavljača iz jedne vjerske zajednice u drugu kod Jehovinih svjedoka, odnosno iz jedne župe u drugu u crkvi", dodala je.

Zlostavljači često ugledni članovi zajednice

U velikom broju slučajeva zlostavljači su osobe od povjerenja i ugledni članovi u zajednici Jehovinih svjedoka. "Osim što vjera kao takva ne priznaje policiju, oni se ne pojavljuju na sudu i izbjegavaju svaku moguću interakciju sa svjetovnim vlastima", kazala je Hallisey.

Kaže i kako bi prijavljivanje seksualnog zlostavljanja policiji u toj vjerskoj zajednici moglo biti kažnjeno isključivanjem iz iste. U tom slučaju, iz zajednice bi mogli biti izbačeni i roditelji i djeca.

Jednu od žrtava silovao je brat kad je imala četiri godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Louise Palmer, jedna od žrtava, kazala je kako ju je silovao njezin brat, u to vrijeme već Jehovin svjedok, još kad je imala četiri godine. Upozorena je od ostalih Jehovinih svjedoka da ne govori nikome o tome što se dogodilo. Njezin brat je, nakon što je silovanje ipak prijavila, dobio 14 godina zatvora.

"Svi su me opominjali da ne govorim ništa o tome što se događalo i da ne idem na policiju jer to predstavlja nepoštivanje Jehove", kazala je Palmer. Dodala je i kako djeca nisu sigurna u toj organizaciji te da bi njihovu politiku zaštite djece trebalo kontrolirati.

Silovali su je brat i njegovi prijatelji

Druga žrtva, žena koju su godinama silovali njezin brat i njegov prijatelj, tvrdi kako je o svemu obavijestila svoje roditelje i vjerske vođe koje oni nazivaju ''starješinama''. Rečeno joj je da se, bez dva svjedoka koji će potvrditi njezine navode ili priznanja silovatelja, ne može učiniti ništa jer se grijeh o kojem priča ne može sa sigurnošću utvrditi.

Jehovini svjedoci tvrde da tako svoje članove štite od zlonamjernih optužbi za seksualno zlostavljanje. Također dodaju kako je "učestalost optužbi za seksualno zlostavljanje među njima vrlo rijetka".

Slučajevi ostaju skriveni

Statistike govore drugačije, smatra tužiteljica Kathleen Hallisey. U Australiji, primjerice, prije dvije godije je otkriveno kako je zajednica Jehovinih svjedoka prikrila 1006 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u posljednjih 50 godina.

O seksualnom zlostavljanju u redovima Jehovinih svjedoka provodi se velika istraga u Velikoj Britaniji. Postoje izvješća prema kojemu su seksualno zlostavljano dijete ispitivala dva Jehovina svjedoka, ranije osuđena pedofila.

Glasnogovornik vjerske zajednice izjavio je kako oni "odlučno odbacuju zlostavljanja djece u svojim redovima jer se radi o teškom grijehu". Dodaje kako im je neizmjerno bitna zaštita djece njihovih članova.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz zlostavljanje djece, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: zlostavljanje djece.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara