Županijski sud zabranio štrajk cestarima u PZC-u Varaždin

Županijski sud zabranio štrajk cestarima u PZC-u Varaždin
Foto: Facebook

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu danas je donio odluku o zabrani štrajka članovima Nezavisnog cestarskog sindikata u PZC-u Varaždin, doznaje se od predsjednika tog sindikata na nacionalnoj razini Mijata Stanića.

Kako je Stanić rekao Hini, radi se o nepravomoćnoj odluci i štrajk će se još sutra nastaviti, sve do sastanka u večernjim satima na kojem će se članovi izjasniti što i kako dalje. 

Stanić najavio žalbu na odluku suda

"U utorak navečer održat ćemo sastanak s našim članovima sindikata iz tvrtke PZC da oni kažu žele li nastaviti sa štrajkom ili će čekati na odluku Vrhovnog suda, a do tada će se eventualno vratiti na svoja radna mjesta", kazao je Stanić najavivši žalbu na takvu odluku Županijskog suda Vrhovnom sudu.

Članovi Nezavisnog cestarskog sindikata u štrajku su od 12. studenoga

Dodao je i kako će se na odluku Vrhovnog suda sigurno čekati dva do tri tjedna.  Članovi Nezavisnog cestarskog sindikata u štrajku su od 12. studenoga, nakon neuspjelog pokušaja mirenja u sporu oko sklapanja kolektivnog ugovora s Upravom Poduzeća za ceste Varaždin. Riječ je o poduzeću koje djeluje na području četiriju županija sjeverne Hrvatske i zapošljava oko 245 radnika. Štrajku su se bili pridružili članovi NCS-a u svim cestarijama PZC-a pa se tako osim u Varaždinu, štrajkalo u Koprivnici, Križevcima, Novom Marofu, Ivancu, Ludbregu.

Kako je tada izjavio Damir Vrbančić, predsjednik Podružnice NCS-a u PZC-u Varaždin, poslodavac nije prihvatio nijedan od njihovih prijedloga za Kolektivni ugovor, a za njih je ključno bilo da se točno definira radno vrijeme i od kada počinje, da se plati prekovremeni rad koji poslodavac uopće ne priznaje te da se povećaju plaće radnicima.

Direktor PZC-a Varaždin tvrdi da je Nezavisni sindikat prekinuo pregovore

S druge strane, Saša Varga, direktor PZC-a Varaždin, tvrdi da su s reprezentativnim sindikatima potpisali kolektivni ugovor koji je za radnika povoljniji od onoga što su tražili iz Nezavisnog cestarskog sindikata te da će plaće radnicima biti povećane od 2 do 4 posto. Uoči štrajka kazao je da je Nezavisni cestarski sindikat samovoljno napustio posljednji održani sastanak i prekinuo pregovore jer se nije složio s prijedlogom kolektivnog ugovora koji su Upravi podnijela preostala dva reprezentativna sindikata. Za odluku suda kratko je kazao da štrajk koji traje nije zakonit.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara