Zuroff pisao Bajiću: Pritisnite Austriju da vam napokon izruči Ašnera

EFRAIM ZUROFF, direktor Centra Simon Wiesenthal (CSW), poslao je pismo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću od kojeg traži da "pritisne austrijske vlasti da ubrzaju izručenje Ašnera" koji trenutno živi u Klagenfurtu.

Milivoj Ašner uhvaćen kako u Klagenfurtu uživa u nogometnom ludilu

Zuroff je Bajiću pisao povodom fotografija objavljenih u britanskom časopisu "The Sun" koji je u svom današnjem izdanju objavio fotografije Milivoja Ašnera (Georga Aschnera) protiv kojeg je na Županijskom sudu u Požegi podignuta optužnica zbog zločina počinjenih u II. svjetskom ratu.

"Fotografije i video zapisi dostavljeni mome uredu, jasno pokazuju da je Ašner u dobrom stanju, lucidan i sposoban samostalno se kretati, suprotno od zaključka austrijskog suda koji je odlučio da on ne može biti izručen Hrvatskoj gdje bi mu se trebalo suditi, a na temelju njegovog lošeg zdravstvenog stanja", piše Zuroff u pismu te Bajiću te napominje kako će mu poslati fotografije i snimku Ašnera.

Pod ovakvim okolnostima, apsolutno ne postoji opravdanje za daljnjim odbijanjem Austrije da ovog traženog nacističkog ratnog zločinca izruči zemlji u kojoj je počinio svoje opake zločine, kako bi napokon odgovarao za stotine Srba, Židova i Roma koje je deportirao u ustaške koncentracijske logore, a u kojima je većina njih brutalno ubijena", piše između ostaloga prvi čovjek Centra Simon Wiesenthal.

Austrija kao "raj za ratne zločince"

CSW danas se također oglasio priopćenjem u kojem napominje  da je od Austrije zatraženo požurivanje postupka izručenja Ašnera Hrvatskoj.

Centar podsjeća da je Ašner u vrijeme II. svjetskog rata služio kao ustaški policajac u Požegi gdje je sudjelovao u uništenju srpskih, židovskih i romskih zajednica. Njegovo izručenje Hrvatskoj obustavljeno je na temelju sudske odluke donesene na temelju zaključka da je Ašner zdravstveno nesposoban pratiti suđenje.

Direktor Centra poslao je jedno pismo i austrijskoj ministrici pravosuđa dr. Mariji Berger od koje također traži ubrzanje postupka izručenja Ašnera Hrvatskoj.

"Otkako ste imenovana za ministricu pravosuđa, vidljiv je maleni pomak u tome kako Austrija slučajeve nacističkih ratnih zločinaca, međutim mnogo toga treba još učiniti ukoliko se vaša zemlja konačno želi riješiti reputacije da je raj za zločince u Holokaustu. Trenutno izručenje bivšeg ustaškog policijskog načelnika Ašnera bilo bi vrlo dobro primljeno i predstavljalo bi veliki korak u tome smjeru", zaključuje se u priopćenju Centra Simon Wiesenthal.

I.K.
Foto: Index/MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara