Žužul doputovao u Den Haag na sastanak EUROMED-a

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul doputovao je u ponedjeljak navečer u Den Haag gdje će u utorak na čelu izaslanstva sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a s njihovim kolegama iz mediteranskih zemalja u sklopu Barcelonskog procesa/Euromediteranskog partnerstva (EUROMED), izjavio je za Hinu glasnogovornik Ministarstva Dobroslav Silobrčić.

U utorak će biti održano plenarno zasjedanje čije će dvije glavne teme biti "Budućnost Barcelonskog procesa" i "Budućnost mirovnog procesa na Bliskom istoku", a hrvatski će ministar održati govor, kazao je Silobrčić.

Na marginama ovog sastanka Žužul će se sastati s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Bernardom Botom, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om, a zatim i s njemačkim kolegom Joschkom Fischerom, dodao je glasnogovornik.

Osim ministara vanjskih poslova 25 zemalja članica EU-a na sastanku sudjeluju predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, Arapske lige, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, ministri zemalja kandidata - Hrvatske, Bugarske i Rumunjske - te ministri mediteranskih zemalja - Alžira, Egipta, Izraela, Jordana, Libanona, Maroka, Sirije, Tunisa, Turske i Palestinske samouprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barcelonski proces ili Euromediteransko partnerstvo pokrenuto je 1995. godine na inicijativu Španjolske, a s ciljem političke, sigurnosne, gospodarske i kulturne suradnje. Konačni cilj Euromediteranskog partnerstva je stvaranja zajedničkog područja mira i stabilnosti te postupnog stvaranja zone slobodne trgovine uz financijsku potporu EU-a.

(Hina) xbis ydv
Ž

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara