Žužul i Grabar Kitarović sastaju se danas s Barbasom i Ferrero-Waldner

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović sastat će se u utorak poslije podne u Bruxellesu s direktorom Opće uprave za proširenje Europske komisije Fabrizio Barbasom, a očekuje se i susret s povjerenicom za vanjske poslove Benitom FerreroWaldner.

Barbaso, koji je ujedno i šef pregovaračkog tima EU-a za pregovore s Hrvatskom, upoznat će ministre s prijedlogom pregovoračkog okvira, koji Komisija u srijedu treba formalno prihvatiti te razgovarati o tijeku priprema za početak pregovora. Neizbježna tema razgovora bit će i jučerašnje ocjene povjerenika za proširenje Ollia Rehna, koji je rekao da u ovom trenutku ne bi mogao preporučiti otvaranje pregovora s Hrvatskom zbog slučaja Gotovina.

Premijer Sanader je u ponedjeljak u Luxembourgu najavio razgovore s Europskom komisijom kako bi se vidjelo na čemu se temelji Rehnova izjava da je Vlada pregovorala s Gotovinom o dobrovoljnoj predaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Europsko vijeće je na prosinačkom summitu odlučilo da se pristupni pregovori s Hrvatskom otvore 17. ožujka ove godine, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom. Prema Rehnu, potpuna suradnja znači lociranje i izručenje odbjeglog generala Gotovine.

Hrvatski ministri su se trebali sastati i s povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom, ali je sastanak otkazan zbog njegove bolesti.

(Hina) xsv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara