85-godišnji Austrijanac traži na sudu autorska prava na logo VW

85-godišnji Austrijanac traži na sudu autorska prava na logo VW
85-GODIŠNJI Austrijanac traži na sudu autorska prava na logo Volkswagena za koji tvrdi da ga je izradio 1939. na zahtjev nacističkih vlasti, izjavio je njegov odvjetnik u utorak u Beču.

Nikolaj Borg, Austrijanac njemačko-švedskog podrijetla, pokrenuo je postupak na trgovačkom sudu u Beču kako bi mu se priznalo autorsko pravo na glasoviti logo koji se sastoji od slova V i W u krugu, rekao je odvjetnik Meinhard Ciresa.

Borg tvrdi da je logo izradio na zahtjev ministra rada Trećeg Reicha Fritza Todta za kojega je tada radio kao mladi grafički dizajner u Berlinu. Borg još posjeduje skice iz tog doba, kaže Ciresa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moj branjenik ne želi novac, već da mu za života priznaju njegov rad", rekao je odvjetnik dodavši da postupak mirenja s Volkswagenom nije uspio.

Tvornici Vokswagen, koja je utemeljena 1938. u Wolfsburgu, na sjeveru Njemačke, nacistička je država povjerila zadatak da proizvede "narodno vozilo", jednostavno i ekonomično, prema projektu Ferdinanda Porschea.

"Buba" koju je u vojnoj inačici prvo koristio Wehrmacht, počela se serijski proizvoditi 1946. i s gotovo 22 milijuna primjeraka postala je jednim od najprodavanijih automobila u povijesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara