"Barbarske invazije", slatkogorka oda životu dobila Oscara

"BARBARSKE invazije" Kvebežanina Denysa Arcanda, okrunjena Oscarom u nedjelju za najbolji film izvan engleskog govornog područja, slatkogorka je oda životu usmjerena na snažni lik, Remyja (Remy Girard), nekadašnjeg ženskara, sada na umoru.

Film, univerzalno djelo koje izaziva i smijeh i suze, u prvi plan stavlja glavne likove iz prvog dijela, "Propasti američkog carstva" koji se, bez uspjeha, natjecao za Oscara 1987.

Oko postelje sveučilišnog profesora Remyja, 62-godišnji redatelj okuplja zanimljive i hvalisave likove, bivšu ženu, prijatelje, ljubavnice i slično. Sedamnaest godina kasnije, seks i dalje ima važno mjesto u razgovorima tih "baby-boomersa" koji se sada u prošlom vremenu osvrću na svoj život, dok su njihova djeca "yuppiji" ili "junkieji".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom komedijom s veselim dijalozima, Denys Arcand daje nježnu, ali i ironičnu sliku društva, sretno spojivši rušilački humor i potresne emocije, uz kritički pogled na društvo (bolnica kao da je u trećem svijetu, pokvareni sindikalist, nemoćni policajac...).

Na televizijskom ekranu u filmu kratko se pojavljuje slika Svjetskog trgovačkog centra koji je uništen 11. rujna 2001., udarivši u "srce carstva", dok komentator vidi u napadu "početak velike barbarske invazije".

Za Denysa Arcanda postoji više invazija, a među njima je i bolest poput SARS-a, AIDS-a, droge, iseljavanje, napadi od 11. rujna. Svi ti fenomeni jesu invazije, kojih će biti sve više u stoljeću koje počinje", kazao je proljetos na filmskom festivalu u Cannesu (Francuska), gdje je film dobio nagradu za najbolji scenarij, a Marie-Josee Croze nagradu za najbolju glumicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara