Čudovišta iz dubina - pa to živi!

Čudovišta iz dubina - pa to živi!

OCEANI pokrivaju gotovo 70 posto površine naše planete i sadrže 97 posto vode na Zemlji. Sam taj podatak trebao bi logično objasniti podatak da se najmisterioznija živa bića na svijetu nalaze u tamnim dubinama svjetskih oceana. Iako mnogi smatraju da su priče o čudovištima iz dubina samo priče kojima majke plaše malu djecu, površnom internet potragom za najčudovišnijim morskim bićima došli smo do vrlo zanimljivih fotografija.

Dubine oceana nisu baš najugodnije mjesto za život. Tamo vlada apsolutni mrak, temperature mora su nekoliko stupnjeva iznad ništice, a pritisak je enorman. Upravo zbog tih ekstremnih uvjeta zvijeri koje obitavaju na tim dubinama ne izgledaju naročito slično svojim "rođacima" koji žive u koliko-toliko normalnim uvjetima.Divovska lignja, za kojom znanstvenici tragaju niz godina, tek je nedavno snimljena kamerom u prirodnom okruženju. Priložena fotografija snimljena je na dubini od oko 1000 metara.

Riba zmijozub (Anoplogaster cornuta), iako izgleda zastrašujuće, naraste do duljine od samo 15-tak centimetara, a može živjeti i na dubinama do nevjerojatnih 5,300 metara. Zmijozub ima ogromne zube, iako znanstvenicima još uvijek nije jasno zbog čega su baš toliko disproporcionalno veliki u odnosu na ostatak tijela.

Morski pas vrag (Mitskurina owstoni) živi na dubini od oko 1200 metara i naraste do 3,8 metara. Četvrtinu mase njegova tijela zauzima jetra, što je još jedan podatak koji zbunjuje znanstvenike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pažnju nam je privukla i neobična vrsta velike lignje otkrivena 2001. godine, koja se za razliku od drugih lignji, kroz vodu kreće zahvaljujući pokretima svojih ogromnih "krila".

Ma koliko god da gorenavedene životinje izgledale zastrašujuće, vjerojatnost da u životu susretnete neku od njih blizu je nuli. No, ukoliko smo vas dovoljno zainteresirali za tematiku čudovišta iz dubina, toplo preporučamo stranice www.exploretheabyss.com.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara