"Invictus" i "The Blind Side": Sportske drame o izuzetnim pojedincima

"Invictus" i "The Blind Side": Sportske drame o izuzetnim pojedincima

Tekst: N.Š.
Foto: Imdb.com

PONUDA hrvatskih kina tradicionalno se svodi na mnoštvo romantičnih komedijica, blockbustera i tek poneki dobar film. Ove sezone dogodilo se da naša publika ima priliku pogledati čak dva vrhunska filma koja su istovremeno na repertoaru. Radi se o dva, uvjetno rečeno sportska filma koja zapravo prikazuju nešto mnogo više od samog sporta - istinite životne priče izuzetnih pojedinaca. Film Clinta Eastwooda "Invictus" i Johna Leeja Hancocka "The Blind Side", odnosno "Priča o prvaku", slične su tematike, ali imaju i svoje posebnosti.

"Invictus"

Kad je prošle godine najavljeno da će dva slavna holivudska veterana, Clint Eastwood i Morgan Freeman, ponovno raditi zajedno, filmofili su znali da ih čeka prava poslastica. Posljednji su put zajedno radili na filmu "Djevojka od milijun dolara", što je rezultiralo s nekoliko Oscara, uključujući onaj za najbolji film. Freeman glumi Nelsona Mandelu koji je, prema istinitom događaju, zajedno s kapetanom južnoafričke ragbi reprezentacije, a glumi ga Matt Damon, želio ujediniti naciju nakon ukidanja apartheida. Mandela je, kao prvi izabrani južnoafrički predsjednik, želio ujediniti duboko podijeljenu naciju i najbolju priliku za to vidio je u sportu, odnosno ragbiju koji je bio percipiran kao bjelački. Iako sam nije bio ljubitelj sporta, počeo je dolaziti na utakmice i popularizirati ragbi kako bi se svi stanovnici zemlje identificirali s reprezentacijom koja se priprema za Svjetsko prvenstvo 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritičari smatraju da ovo nije jedan od najboljih Eastwoodovih filmova, ali s obzirom na to da su neka njegova ostvarenja zaista vrhunska, teško je ponoviti jednako dobar film. Svejedno, "Invictus" je zaradio pohvale, ponajprije zbog redateljeve vizije i zanimljive priče, a neki smatraju da je Matt Damon ostvario jednu od svojih najboljih uloga dosad.

"The Blind Side"

O filmu "The Blind Side" ne treba mnogo pričati nakon što je glavna glumica Sandra Bullock osvojila Oscara za svoju prvu ozbiljniju ulogu. Za razliku od "Invictusa", ovdje je priča prikazana kroz život jednog igrača. Radi se također o istinitom događaju, usponu afroameričkog siromašnog mladića Michaela Ohera do statusa jednog od najboljih igrača američkog nogometa. Mladog beskućnika pod svoje je uzela dobrostojeća bjelačka obitelj koja mu pomaže da ostvari svoje potencijale. Istovremeno, mora se suočiti s novom okolinom koja nije uvijek prijateljski nastrojena prema ambicioznom crncu. Iako mu neki zamjeraju sentimentalnost, riječ je o priči koja je neizbježno emotivna i pomalo otrcana, ali prednost ovog filma je što je ispričana na nešto drugačiji način, bez nepotrebnog dramatiziranja, već jednostavnim prepričavanjem istinitog događaja.

Odlučite koji vam se film viđe sviđa u našem Kino Indexu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara