James Frey - čovjek koji je osramotio Oprah Winfrey i američko izdavaštvo

James Frey - čovjek koji je osramotio Oprah Winfrey i američko izdavaštvo

IZREKA o tome da ne postoji loš publicitet mogla bi doći kao dobra utjeha Jamesu Freyu, 36-godišnjem piscu iz Clevelanda, koji upravo ovih dana ima prilike iskusiti koliko je tanka crta koja dijeli slavu od javne sramote. O Freyu bi se teško govorilo onoliko koliko se govori danas da nije prešao tu, kao i neke druge crte koje se nisu smjele prijeći.

Za Jamesa Freya, koji je prije toga za život zarađivao kao domar, javnost je prvi put čula godine 2003. zahvaljujući njegovoj autobiografskoj knjizi "A Million Little Pieces". Deset godina prije toga je bio završio u klinici za odvikavanje od droge, i njegova knjiga opisuje rani život, odnosno okolnosti koje su ga dovele do te točke. Freyov neobični stil pisanja, kao i brutalno naturalistični opisi pijanstva, drogiranja, sitnog kriminala, tučnjava s policijom i višemjesečnih boravaka iza rešetaka su privukli pažnju kritike, ali i čitateljstva. "A Million Little Pieces" je došla na vrh top-liste bestselera "New York Timesa".

Fre je nakon toga u potpunosti dovršio svoju transformaciju u američku literarnu zvijezdu. Nakon "A Million Little Pieces" slijedio je nastavak zvan "My Friend Leonard", koji opisuje njegov život nakon izlaska iz klinike, a počelo se govorkati i o holivudskom filmu kojeg bi režirao Mark Romanek, autor "Zabranjenih fotografija".

No, sva ta dostignuća su izblijedila u usporedbi s počašću kojoj se čak i najrazvikaniji suvremeni autori mogu rijetko nadati. Maloj, ali rastućoj armiji čitatelja pridružio se i jedan koji je u Freyovim kazivanjima pronašao dio vlastite životne priče - Oprah Winfrey. Bivša ovisnica, koja je pregrmila nedaće mladosti kako bi postala jednom od najpopularnijih i najutjecajnijih osoba američkog show-businessa. bila je tako oduševljena knjigom da joj je posvetila emisiju svog talk showa. Kao i u mnogim sličnim slučajevima, preporuka Oprah Winfrey bila je zapovijed za milijune njenih sljedbenica s druge strane TV-ekrana te su Freyove knjige ponovno počele haračiti top-listama. Frey, za čiju ulogu u predstojećem filmu su bile zainteresirane zvijezde poput Orlanda Blooma i Jakea Gylenhaala, najavljivao je pisanje scenarija za novi blockbuster Ridleya Scotta.

Tako naglo i spektakularno stečena medijska pozornost je, s druge strane, Freyu uz slavu donijela i neke rizike s obzirom da se među medijima uvijek nađe usamljeni Mohikanac kojemu se naizgled prozaične činjenice čine zanimljivije od blještavog imagea. Ta je uloga ovaj put zapala The Smoking Gun, web-site specijaliziran za objavljivanje sudskih, policijskih i drugih dokumenata vezanih uz nepodopštine slavnih ličnosti.

S obzirom da se veliki dio Freyove knjige bavi autorovim sukobima sa zakonom, bilo je za očekivati da će se novinari Smoking Guna na svom sajtu pokušati objaviti sudske i policijske zapisnike. No njihova višemjesečna istraga nije urodila bog-zna-kakvim plodom - u policijskim i sudskim dosjeima o Freyu nema ni slova, a jedan od policajaca koji se spominje u knjizi, ni uz najbolji trud, o Freyu nije mogao pronaći ništa pikantnije od par sati u pritvoru zbog pogrešnog parkiranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari Smoking Guna su nakon svega došli do zaključka kako je Frey u svojoj autobiografiji, u najmanju ruku, upotrijebio kreativan pristup određenim činjenicama. Nastojeći pronaći za to dokaze, otkrili su cijeli niz netočnosti, od kojih je možda najspektakularnija bilo Freyovo navodno sudjelovanje u željezničkoj nesreći koja je odnijela živote dviju tinejdžerica u njegovom rodnom gradu 1986. godine.

Dalja istraga je pokazala kako je Frey, koji se prije pisanja knjige bio pokušao probiti kao scenarist i filmaš u Hollywood, rukopis knjige nudio raznim izdavačima kao roman. No, njegovo književno djelo su svi izdavači odbijali do trenutka kada mu je sinula, očigledno unosna, ideja da je ponudi kao memoarsku prozu.

Nakon što je Smoking Gun 6. siječnja 2006. godine provalio priču, Frey je ispočetka prijetio milijunskim tužbama i tvrdio kako "stoji iza svojih riječi". Slično je učinila i Oprah Winfrey, očigledno zabrinuta za svoj status neospornog književnog autoriteta u Americi.

No, lavinu koju je pokrenuo Smoking Gun bilo je nemoguće zaustaviti. Suočen sa sve ozbiljnijim pitanjima na koje više nije bilo moguće dati dostojan odgovor, Frey je počeo tvrditi kako je uistinu "tu i tamo" u knjizi "uljepšao" pojedini događaj. No, bilo je kasno, jer su mnogi književni kritičari, kao i pisci koji pokušavaju preživjeti bez takvih trikova, jedva dočekali da ga počnu razapinjati na križ.

Sinoć u showu "Larry King Live" osramoćeni pisac je priznao kako je njegova knjiga uistinu ništa drugo do proizvod bujne mašte. To je priznanje koincidiralo s potezom bez presedana u povijesti američkog suvremenog izdavaštva - tvrtka "Random House" je najavila kako će svakom od 1,77 milijuna kupaca Freyove knjige vratiti novac.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara