"Kraljevina": Između holivudske fantazije i surove stvarnosti

"Kraljevina": Između holivudske fantazije i surove stvarnosti

OVE jeseni je cijeli niz holivudskih filmova posvećen kritici Bushovog rata u Iraku i američke bliskoistočne politike uopće doživio krah na američkim kino-blagajnama, a ni takvim filmovima tradicionalno skloni snobovski kritičari nisu pokazali previše blagonaklonosti. Mnogi su bili skloni tumačenju da je američkoj publici vijesti iz Iraka i Bliskog Istoka previše na malim ekranima da bi sebi dozvolili luksuz da takve depresivne teme konzumiraju u kino-dvoranama. Da će pokušaj salonsko-ljevičarskog Hollywooda da spere nečistu američku savjest loše završiti, pak, svjedoči i slučaj "Kraljevine", najkonvencionalnijeg i najkomercijalnijeg od svih tih ostvarenja.

"Kraljevina" iz naslova je Saudijska Arabija, komad kroz povijest uglavnom beznačajne pustinje koji je zahvaljujući otkriću nafte postao jedna od najvažnijih i najutjecajnijih država svijeta, na što gledatelje podsjeća kratki pregled saudijsko-američkih odnosa u uvodnoj špici. Nakon nje dolazi scena u kojoj američke radnike i njihove obitelji u Saudijskoj Arabiji masakriraju teroristi, a od sekundarne bombe gine i rezidentni agent FBI koji je došao na poprište. Tim njegovih kolega na čelu sa specijalnim agentom Fleuryjem (Foxx), usprkos protivljenja svojih pretpostavljenih, odlazi u Saudijsku Arabiju kako bi pokušali riješiti slučaj. Tamo se ispostavi kako su im saudijske vlasti nametnule brojna ograničenja, ali Fleury ipak uspije uspostaviti kakav-takav partnerski odnos sa saudijskim pukovnikom Al Ghazijem (Barhom) koji ima vlastite razloge da uhvati zlikovce odgovorne za masakr.

Jedan od izvršnih producenata filma je Michael Mann, ugledni filmaš poznat po filmu "Vrućina" i kultnoj TV-seriji "Poroci Miamija". Njegov utjecaj se vidi u režiji Petera Berga, koji, pogotovo u akcijskim scenama, nastoji dočarati mannovski manirizam. Međutim, Bergov pokušaj da stvori intenzivni akcijski film je u mnogo čemu otežan pomalo šizofrenim scenarijem Matthewa Michaela Carnahana koji vrluda između mrtvački ozbiljne političke drame i preispitivanja saudijsko-američkih odnosa s jedne, te ramboidne akcijade s druge strane u koju su dodatno smiksani "buddy buddy" i drugi klišeji američkog policijskog filma.

To se možda najbolje vidi u završnoj akcijskoj sceni koja je sjajno režirana i prilično dojmljiva, ali koja svejedno izgleda kao da je nasilu utrpana u film, a da o njenoj uvjerljivosti ne govorimo. Slično se može reći i za lik koji tumači Jeniffer Garner – čija je jedina funkcija, po svemu sudeći, da ispuni kvotu ženskih likova te da na kraju oživljava feministički mit o ženama-superratnicama. "Oskarovcu" Chrisu Cooperu je, s druge strane, zapala nezahvalna uloga da izigrava nekakav "comic relief". Najgore iznenađenje filma dolazi na kraju, kada nakon klasične i ultraklišejizirane akcijade dolazi "simbolični" završetak koji bi gledateljima trebao telegrafirati da se ozbiljno zamisle o onome što su pogledali.

S druge strane, "Kraljevinu" bi bilo previše lako otpisati kao jeftinu bushističku propagandu – kao što čini većina snobovskih i salonsko-ljevičarskih kritičara – ili kao ne baš uspjelu komercijalnu akcijadu – kao što će činiti većina "obične" publike. Negdje ispod sve te komercijale se nalazi ozbiljni film čiji je zaplet velikim dijelom inspiriran na stvarnim događajima koji su se zbili u Saudijskoj Arabiji 1996. i 2003. godine. Autentičnost filma potvrđuje i korištenje lokacija susjednih Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ipak, najugodnije iznenađenje filma je Ashraf Barhom, kršćanski izraelsko-arapski glumac koji svojom izvedbom lika profesionalnog i moralnog saudijskog policajca zasjenjuje mnoge od razvikanih holivudskih zvijezda. Samo radi njega se isplati ovaj film, koji je, kao i mnogi iz današnjeg Hollywooda, izgubljen u bespućima bliskoistočne zbiljnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

uloge: Jamie Foxx, Chris Copper, Jeniffer Garner, Jason Bateman, Kyle Chandler, Richard Jenkins, Jeremy Piven, Ashraf Barhom, Ali Suliman

režija: Peter Berg

proizvodnja: Universal, SAD, 2007.

trajanje: 109 ' 

OCJENA: 5/10

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara