Mercedes-Benz E 55 AMG T: Karavan iz snova

Mercedes-Benz E 55 AMG T: Karavan iz snova

NOVITET iz AMG-a nabolje opisuju brojke 476/700/1950 ili u prijevodu 476 "konja", 700 Nm i do 1950 litara prtljažnog prostora.

Kao i kod limuzinske izvedbe, AMG se odlučio na 5.5-litreni V8 benzinski motor obujma 5.5 litre. Uz pomoć turbo-punjača motor razvija maksimalnu snagu od 350/476 kW/KS  pri 6.100 o/min.

Kamionski okretni moment od okruglih 700 Nm vozaču je na raspolaganju u rasponu od 2.650 do 4.500 o/min. Kako je prethodnika pokretao atmosferski V8 (260/354 kW/KS, 530 Nm) napredak novog modela je vrijedan svake pažnje. 34 % veća snaga i 32 % veći okretni moment osjetno su se odrazili na performanse.

Nova generacija AMG-ove obrade do 100 km/h stiže za 4.8 sekundi (limuzina, 4.7 s), dok je starom modelu trebalo "čak" 5.9 sekunde. Maksimalna brzina je naravno elektronski ograničena na 250 km/h.

Za vrhunski užitak u vožnji brine se AMG SpeedShift 5-stupanjski automatski mjenjač sa opcijom ručne izmjene stupnjeva prijenosa putem kontrola na upravljaču.   

Posebna priča su kočnice i ovjes, za koje se može reći da su bez premca. Samo ventilirajući perforirani diskovi u kombinaciji s elektro-hidrauličkim kočionim sustavom i SBC (Sensotronic Brake Control). I zračni ovjes Airmatic DC je prošao AMG-ovu preradu, čiji rezultat je nešto tvrđa podešenost.

Vlasnik i dalje ima na raspolaganju tri stupnja podešenosti ovjesa, koje odabire pritiskom na tipku. Sustav se automatski prilagođuje opterećenju tereta na stražnju osovinu i osigurava optimalan komfor.

Kako ne bi bilo zabune, najmoćnija izvedba E-klase je dobila standardnu šminku. Novi odbojnici s većim usisnicima zraka i agresivnijim izgledom sprijeda i dva dupla završetka ispušnog sustava straga su glavni znaci raspoznavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bočne linije vozila uljepšane su debljim pragovima i aluminijskim naplatcima promjera 18 inča.
Interijer i dalje karakteriziraju vrhunski materijali i nedvojbena kvaliteta finalne izrade. Uz obilje luksuza u serijskoj izvedbi, AMG-u je preostalo dodati tek poneki detalj.

Nova su sportski profilirana grijana sjedala sa mogućnosti memoriranja pozicije. Kupcu tek preostaje da odabere jednu od tri kombinacije boja unutrašnjosti, jer kožom obložena unutrašnjost dolazi serijski.

U odnosu na limuzinsku izvedbu, karavan ima samo jednu prednost, a to je kapacitet prtljažnog prostora. Ovisno o položaju stražnje klupe, obujam prtljažnika se kreće od 690 pa sve do 1.950 litara.

Stražnja sjedala su preklopiva u omjeru 60:40, dok je podnicu prtljažnika moguće pomicati. Sve je to dio Easy-pack sustava koji omogućava vrhunski stupanj funkcionalnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara