Muškarci koji se ne briju imaju rjeđe spolne odnose?

Muškarci koji se ne briju imaju rjeđe spolne odnose?
MUŠKARCI koji se ne briju svakog dana imaju rjeđe spolne odnose i veću vjerojatnost, čak 70 posto, da će doživjeti moždanu kap, u usporedbi s onima koji se svakodnevno briju, pokazuje nova studija.

Skupina stručnjaka na Sveučilištu u Bristolu koja je proučavala povezanost brijanja, bolesti srca i moždane kapi na uzorku od 2.438 Velšana srednjih godina, tvrdi da je veća vjerojatnost da će infarkt ili moždanu kap pretrpjeti muškarci koji se ne briju svaki dan.

Tijekom dvadesetogodišnje studije zabilježeno je 835 smrtnih slučajeva, piše American Journal of Epidemiology, od kojih je 45 posto onih koji se nisu svakodnevno brijali i 35 posto muškaraca kojima je to bila navika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnoge od tih smrtnih slučajeva prouzročile su bolesti koje izaziva pušenje i nezdraviji način života muškaraca koji se ne briju svakodnevno, ali su znanstvenici rekli da to ipak ne objašnjava povećan rizik od moždane kapi u toj skupini.

Jedno moguće objašnjenje povećanog rizika od moždane kapi je to, misle znanstvenici, da niže razine spolnih hormona u tijelu možda utječu na pojavu ateroma, odnosno nakupljanje masnoća u arterijama.

Prema studiji, među muškarcima koji se ne briju manje je oženjenih i veći je postotak fizičkih radnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara