Noble M14 – povratak Britanaca na sportsku scenu

Noble M14 – povratak Britanaca na sportsku scenu

MLADA britanska tvrtka Noble Automotive na salonu automobila u Birminghamu predstavlja svoj treći i ujedno najozbiljniji model kojim ulazi na teritorij kojim vladaju Ferrari 360 Modena i Porsche 911 Turbo.

Utemeljitelj kompanije je Lee Noble, trkački as, koji je prije dvadesetak godina bio vrlo cijenjen u natjecanjima kao što je kup Lotus Europa. Veliko iskustvo i poznavanje mehanike automobila rezultiralo je osnivanjem tvrtke koja je u samo pet godina egzistencije postala sinonim proizvođača sportskih automobila s iznimnom upravljivosti.Prije modela M14, Noble je razvio super-sportske automobile M12 i M10 roadster, koji su vrlo cijenjeni u Velikoj Britaniji i šire.

M14 je svojevrsna prerada modela M12 od kojeg je preuzeta gotovo cijela mehanika. Najviše pažnje je posvećeno dizajnu kojim se želi približiti širem krugu kupaca i zakucati na vrata segmenta gdje vladaju Ferrari i Porsche. To posebno vrijedi za interijer, gdje je Noble pokazao široku lepezu znanja i umijeća, te dokazao da inženjeri mogu biti vrhunski dizajneri. 

Posljednje izdanje British Motor Show-a najavilo je definitivan povratak Britanaca na scenu s koje su izbivale posljednjih nekoliko desetljeća. Led je probio Aston Martin, zatim je stigao TVR, a u posljednjih godinu dana počelo se pričati o malim proizvođačima kao što je Noble.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U odnosu na model M12, novi Noble je 178 mm dulji (4.267 mm) i 50 mm (1935 mm) širi, ali je zadržan jednak međuosovinski razmak od 2.438 mm. S ovim automobilom se možete zaputiti i na godišnji odmor, jer automobil posjeduje dva prtljažnika ukupnog kapaciteta 300 litara.

Motor je središnje postavljen, a ovaj put je riječ o Fordovom 3.0 V6 koji uz pomoć  turbo-punjača radnog tlaka 0.8 bara i 6-stupanjskog mjenjača razvija 290/395 kW/KS pri 6.100 o/min, uz čak 522 Nm okretnog momenta. Tek 1.150 kilograma težak automobil ubrzava do 96 km/h (60 m/h) za 4.3 sekunde i postiže maksimalnih 304 km/h.Uz odlično ponašanje na cesti, Noble M14 ima još nekoliko kvaliteta. To je prije svega vrhunska izrada, potpuna opremljenost i egzotičan imidž. Također, pozicioniranje ionako "malenog" motora u sredinu omogućilo je dobivanje aerodinamične forme.

Noble M14 je dostupan po cijeni od 74.950 GBP, a više informacija o ponudi tvrtke Noble Automtive možete naći na stranici http://www.noblecars.com.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara