Novi motor za Caparo T1

Novi motor za Caparo T1

CAPARO T1, jedan od najatraktivnijih sportskih noviteta u posljednje vrijeme i možda jedina svjetla točka posrnule britanske autoindustrije dobio je novi i još snažniji motor.

Točno godinu dana trajao je razvoj novog motora za bolid koji je do sada proizvedden u svega nekoliko primjeraka s predznakom prototipa. V8 konfiguracija je zadržana, ali sada uz veću zapreminu i bez prednabijanja. I dok je prethodnik razvijao preko 500 KS iz 2,4 litre zapremine, novi će razvijati i do 700 KS.

Naime, najavljena je specifična snaga od 202,8 KS po litri radne zapremine. Masa motora nešto je porasla, ali je još uvijek ispod 100 kg, što u konačnici znači da će i ovdje biti bez problema zadovoljen jedan od projektnih zahtijeva, omjer snage i mase od barem 1.014 KS po toni.
 
Kao što je poznato, motor i prateća mehanika, kao i sam dizajn vozila, u potpunosti su usporedivi s bolidom F1 ili primjerice Indy trkaćim automobilom. Jedina razlika je u činjenici što će T1 moći koristiti i alternativna goriva, najvjerojatnije bioetanolsku mješavinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su u pitanju performanse, sjetimo se slabijeg prototipa. Prema službenom izvještaju isti je ubrzao do 96 km/h za manje od 2,5 sekundi, a kazaljka brzinomjera penjala se na 160 km/h nakon nešto manje od 5 sekundi. Maksimalna brzina je preko 322 km/h, a vozač može računati na sile veće od 3g, kako pri akceleraciji tako i pri kočenju.

Isporuke prvih primjeraka očekuju se na ljeto. Cijena je 180.000 GBP bez davanja.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara