Novinar čuvao "Fendericu" Jimija Hendrixa u podrumu četrdeset godina

Novinar čuvao "Fendericu" Jimija Hendrixa u podrumu četrdeset godina

Tekst: B.M.
Foto: AFP

MEMORABILIJE rock legendi postižu vrlo visoke cijene i brojni predmeti koje su koristili značajni glazbenici imaju veliku vrijednost. Časopis Rolling Stone napravio je listu najvrednijih rock ostavština.

Kurt Cobain

Kao prva i najskuplja rock relikvija, dolaze nam vuneni džemperi Kurta Cobaina, koji su bili njegov zaštitni znak, a danas vrijede oko četrdeset milijuna dolara. Njegova supruga Courtney Love ih je odlučila prodati te je na njima zaradila priličnu svotu novca. Njegova kći Frances Bean dobila je kao uspomenu na oca njegov džemper, gitaru i rukom napisan tekst pjesme "Smells Like Teen Spirit". Ostatak njegove imovine otišao je na aukciju, a baš su njegovi džemperi procijenjeni na jako visoke iznose.

Grateful Dead

Gitare Jerryja Garcije, frontmena Grateful Deada, prodane su za ukupno 1,74 milijuna dolara. Gitare je za njega izradio Doug Irwin, a Garcijina želja bila je da se nakon njegove smrti vrate proizvođaču. Budući da su se članovi benda posvađali, gitare nisu vraćene Irwinu, već su prodane na aukciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

The Beatles

Na trećem mjestu najskupljih rock relikvija nalazi se crtež s bubnja na omotu albuma "Sgt. Peppers's Lonely Hearts Club Band" britanske grupe The Beatles. Crtež je za nešto manje od milijun dolara prodan kolekcionaru iz Velike Britanije. Omot albuma dizajnirao je Peter Blake.

Jimi Hendrix

Hendrixova "Fenderica" prodana je za nešto manje od pola milijuna dolara američkom kolekcionaru Danielu Boucheru. Jimi je gitaru zapalio na koncertu u Londonu, a s pozornice ju je sklonio novinar Daniel Boucher. U njegovu podrumu provela je četrdeset godina, a onda  ju je pronašao njegov nećak i dobro je unovčio.

John Lennon

Na petom mjestu nalaze se klavijature na kojima je svirao John Lennon kad je gostovao u "The Ed Sullivan Showu" te tijekom koncerta na njujorškom Shea Stadiumu. Klavijature se nalaze u vlasništvu tvrtke The Vox Shoppe, a vrijednost im se procjenjuje na oko dvjesto tisuća dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara