Oscar 2010: "Avatar" ili "The Hurt Locker"?

Oscar 2010: "Avatar" ili "The Hurt Locker"?

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

OVOGODIŠNJA 82. po redu dodjela Oscara po mnogočemu je specifična, no ono što će najviše intrigirati filmofile, a i sve ostale, jest proširena kategorija za najbolji film godine. Tako je sada, umjesto dosadašnjih pet filmova, u toj kategoriji njih deset što je otvorilo mogućnost za nominaciju filmova različitih žanrova poput znanstveno-fantastičnog "District 9", ratnog "Hurt Locker" ili drame Precious".

Može li Tarantino iznenaditi?

Većina kritičara smatra da će se ove godine sve vrtjeti oko "sukoba Davida i Golijata" odnosno bivših supružnika: Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow. Njihovi filmovi, Cameronov "Avatar" i Bigelowičin "Hurt Locker" oba imaju po devet nominacija te sudeći prema predviđanjima, imaju gotovo jednake šanse za osvajanje titule najboljeg filma. Svaki drugi film koji bi pobijedio u toj kategoriji, bio bi iznenađenje, iako dobar dio publike i kritičara smatra da je Tarantino s "Nemilosrdnim gadovima" svakako zaslužio kipića.

Peti pokušaj Jeffa Bridgesa

U kategoriji najboljeg glumca jedan je izrazit favorit. Jeff Bridges je ulogom pijanca u filmu "Crazy Heart", po mišljenju mnogih, zaslužio Oscara. Njegova je prednost i u tome što je on holivudski veteran koji je nekoliko puta bio nominiran, ali je uvijek kući otišao bez osvojenog kipića. Ovo mu je peti pokušaj. Akademija je poznata po tome da ponekad nagradama nadoknađuje "gubitke" iz prošlih godina pa je sasvim izvjesno da će Jeff ovoga puta držati pripremljeni pobjednički govor.

Šesnaesta nominacija Meryl Streep

Oko kategorije za najbolju glumicu postoje dvije jasne podjele. Jedni misle da je Sandra Bullock odličnom izvedbom u filmu "The Blind Side" po prvi puta pokazala da nije glumica samo za romantične komedije te da se može nositi sa zrelim ulogama. I gotovo je sigurno da bi dobila Oscara da uz nju nije nominirana veteranka Meryl Streep, za ulogu u filmu "Julie & Julia". Meryl je ovo čak šesnaesta nominacija za Oscara, a do sad ih je osvajala dvaput. Mnogi smatraju da bi glumica njenog kalibra trebala dobiti i treći kipić kojim bi okrunila svoju bogatu karijeru.

Uloga poremećenog nacista siguran dobitak

Nagrada za najboljeg sporednog glumca najvjerojatnije će otići Christopheru Waltzu koji je u "Nemilosrdnim gadovima" maestralno odglumio poremećenog nacista i lovca na Židove. Bio je relativno nepoznat prije uloge u Tarantinovom filmu, ali zadivio je kritiku, struku i publiku svojom izvedbom. S druge strane, uz njega je nominiran veteran Christopher Plummer za ulogu u filmu "The Last Station" kojem je ovo prva nominacija u 60-godišnjoj karijeri. No, uzme li se u obzir da je Waltz uzeo gotovo sve ovogodišnje filmske nagrade, teško je za vjerovati da će Akademija to zanemariti.

Hoće li Mo'Nique doživjeti sudbinu Michelle Pfeiffer?

U kategoriji najbolje sporedne glumice, stvari su također vrlo jasne. Mo'Nique je, slično kao i Waltz, poosvajala gotovo sve nagrade za ulogu u filmu "Precious". Samo se jednom u povijesti Oscara dogodilo da su glumac ili glumica osvojili sve veće filmske nagrade, no ne i onu Akademijinu. To se dogodilo Michelle Pfeiffer koja je 1989. godine bila nominirana za ulogu u filmu "Fantastična braća Baker", ali je on ipak otišao u ruke Jessice Tandy koja je glumila u "Vozeći Miss Daisy".

Nagrada za najbolju redateljicu

Nagrada za najboljeg redatelja, ove bi godine po prvi put mogla postati nagrada za najbolju redateljicu. S obzirom da Oscara za režiju još niti jednom nije dobila žena, gotovo svi kritičari smatraju da će Akademija ove godine svakako željeti ispraviti taj propust i dati ga Kathryn Bigelow koja je s iračkom ratnom dramom "Hurt Locker" također osvojila niz nagrada. Njen bivši muž, James Cameron bit će joj glavni konkurent, ali čak je i on nakon objave nominacija govorio kako njegova nekadašnja supruga svakako zaslužuje kipić u toj kategoriji.

Haneke čeka prvog Oscara

Najbolji strani film ove će godine najvjerojatnije biti "Bijela vrpca" slavnog austrijskog redatelja Michaela Hanekea. Ovaj je film osvojio glavnu nagradu u Cannesu što kritičari obično nazivaju "poljupcem smrti" u oskarovskoj utrci. S druge strane, kultni redatelj nije nikad dobio Oscara što je po mišljenju kritičara veliki propust. Iako "Bijela vrpca" nije njegov najbolji film, on je glavni ovogodišnji favorit u kategoriji stranog filma.

Najbolji film ili najbolji animiran film?

U kategoriji najboljeg crtanog filma, stvari su također vrlo jasne. Pixarov "Up" smatra se tek nešto lošijim od prošlogodišnjeg Pixarovog animiranog filma "Wall-E" koji je proglašen jednim od najboljih crtanih filmova svih vremena. O kvaliteti ovog ostvarenja najbolje govori činjenica da je nominiran i u kategoriji najboljeg filma što je iznimno postignuće. Ukoliko nekim čudom ne osvoji glavnu nagradu, gotovo je sigurno da će Pixar ovog puta dobiti prvog Oscara.

NOMINACIJE U GLAVNIM KATEGORIJAMA:

Najbolji film

    “Avatar” - James Cameron i Jon Landau, Producers
    “The Blind Side” - Gil Netter, Andrew A. Kosove i Broderick Johnson
    “District 9” - Peter Jackson i Carolynne Cunningham, Producers
    “An Education” Finola Dwyer i Amanda Posey
    “The Hurt Locker” - Kathryn Bigelow, Mark Boal, Nicolas Chartier i Greg Shapiro,
    “Inglourious Basterds” - Lawrence Bender
    “Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire” - Lee Daniels, Sarah Siegel-Magness i Gary Magness,
    “A Serious Man” - Joel Coen i Ethan Coen
    “Up” - Jonas Rivera
    “Up in the Air” - Daniel Dubiecki, Ivan Reitman i Jason Reitman

Najbolji glumac

   Jeff Bridges - “Crazy Heart”
    George Clooney - “Up in the Air”
    Colin Firth - “A Single Man”
    Morgan Freeman - “Invictus”
    Jeremy Renner - “The Hurt Locker”

Najbolja glumica

    Sandra Bullock - “The Blind Side”
    Helen Mirren - “The Last Station”
    Carey Mulligan - “An Education”
    Gabourey Sidibe - “Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire”
    Meryl Streep - “Julie & Julia”

Najbolji sporedni glumac

     Matt Damon - “Invictus”
    Woody Harrelson - “The Messenger”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    Christopher Plummer - “The Last Station”
    Stanley Tucci - “The Lovely Bones”
    Christoph Waltz - “Inglourious Basterds”

Najbolja sporedna glumica

    Penélope Cruz - “Nine”
    Vera Farmiga - “Up in the Air”
    MAggie Gyllenhaal - “Crazy Heart”
    Anna Kendrick - “Up in the Air”
    Mo’Nique - "Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire”

Najbolja režija

    “Avatar” - James Cameron
    “The Hurt Locker” - Kathryn Bigelow
    “Inglourious Basterds” - Quentin Tarantino
    “Precious: Based on the Novel ‘Push’ by Sapphire” -  Lee Daniels
    “Up in the Air” - Jason Reitman

Najbolji strani film

    “Ajami” - Izrael
    “The Milk of Sorrow (La Teta Asustada)” -Peru
     “A Prophet (Un Prophète)” - Francuska
    “The Secret in Their Eyes (El Secreto de Sus Ojos)” - Argentina
    “The White Ribbon (Das Weisse Band)” - Germany


Najbolji animirani film

    “Coraline” - Henry Selick
    “Fantastic Mr. Fox” - Wes Anderson
    “The Princess and the Frog” - John Musker i Ron Clements
    “The Secret of Kells” - Tomm Moore
    “Up” - Pete Docter

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara