"Planina Brokeback" ostala bez nagrada SAG

"Planina Brokeback" ostala bez nagrada SAG

"PLANINA Brokeback", kontroverzna drama o homoseksualnoj ljubavi dvojice kauboja, i dalje se smatra najvećim favoritom za osvajanje ovogodišnjih "Oscara".

Film koji je podigao dosta prašine u konzervativnijim dijelovima Amerike uživa status miljenika kritike, što se odrazilo i kroz cijeli niz prestižnih nagrada koje posljednjih mjesec dana osvaja kao na tekućoj vrpci.

Posljednja od njih je nagrada DGA - američkog udruženja redatelja - koju je primio Ang Lee. Nakon nje je vrlo malo njih koji sumnjaju u to da će "Planina Brokeback" imati bogatu žetvu zlatnih kipića.

S druge strane, šanse da bi "Oscari" uključivali i one za najbolja glumačka ostvarenja se ne smatraju tako velikima. Za to je možda najzaslužniji SAG - američko glumačko udruženje - koji je u nedjelju dodijelio svoje godišnje nagrade.

Iako nominirana u četiri kategorije, "Planina Brokeback" nije dobila nijednu nagradu.

Umjesto toga su nagrade za glavne uloge pokupili Philip Seymour Hoffman za naslovnu ulogu u "Capoteu" te Reese Witherspoon za ulogu June Carter u "Hodu po rubu", filmskoj biografiji Johnnyja Casha. Za ovu potonje Witherspoonova je već ranije nagrađena prestižnim "Zlatnim globusom".

Nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu je dobio Paul Giamatti, koji je u "Cinderella Manu" tumačio protagonistivog menadžera. To je Giamattijev druga uzastopna nagrada SAG, s obzirom da je prošle godine bio nagrađen kao dio ansambla "Stranputice".

Nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu dobila je Rachel Weisz, koja glumi hrabru aktivisticu u političkom trileru "Brižni vrtlar".

Nagradu za najbolji glumački ansambl dobila je ekipa filma "Sudar" Paula Haggisa.

U kategorijama za televizijske nagrade najbolje je prošla TV-kuća ABC, čiji su glumci dobili čak četiri nagrade. Dvije od tih nagrada uključuju "Kućanice", koja je dobila nagradu za najbolji glumački anasambl u kategoriji komedije te Felicity Huffman, koja je osvojila istu nagradu kao i Teri Hatcher prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terry O'Quinn je primio nagradu u ime ekipe TV-serije "Izgubljeni", koja je proglašena najboljim dramskim ansamblom.

Sandra Oh, koja je prošle godine primila nagradu u ime ansambla filma "Stranputica", ove je godine nagrađena za najbolju žensku dramsku ulogu u TV-seriji "Greys Anatomy".

Kiefer Sutherland je njegov lik antiterorističkog operativca Jacka Bauera u TV-seriji "24" po drugi put donio nagradu za najbolju mušku dramsku ulogu.

Da "Planina Brokeback" ne bude zaboravljena, pobrinuo se Sean Hayes u svom govoru nakon dobijanja nagrade za najbolju mušku komičnu ulogu. Hayes, koji u TV-seriji "Will i Grace" tumači homoseksualca, zahvalio je Angu Leeju "na pružanju prilike", što je izazvalo smijeh u dvorani.

Sinoć su u kategorijama najbolje uloge u TV-filmu i mini-seriji nagrađeni Paul Newman za "Empire Falls" i S. Epatha Merkerson za "Lackarwanna Blues".

Shirley Temple, legendarna dječja zvijezda Hollywooda 1930-ih, dobila je nagradu SAG za životno djelo.

Foto: Arhiva

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara