"Ponos i predrasude" nakon 65. godina ponovo u kinima

"Ponos i predrasude" nakon 65. godina ponovo u kinima

ROMANTIČNA drama "Ponos i predrasude" snimljena prema klasiku Jane Austen ponovo stiže na velike ekrane u režiji Joea Wrighta. Glavne uloge povjerene su Keiri Knightley i Matthewu MacFadyenu. U hrvatskim kinima film će se prikazivati od 2. veljače.

Wright nikada ranije nije pkazao interes za knjigu niti je vidio verziju serije "Ponos i predrasude", no nakon što je pročitao scenarij i knjigu, otkrio je da je Jane Austen vrlo precizno ocrtala karaktere jednog društvenog sloja. Budući da u ono vrijeme ženska djeca nisu imala pravo nasljeđivanja, sestrama Bennet udaja je bila od životne važnosti

Scenaristica Deborah Moggach priču je usmjerila na Lizzie, koja u filmu zadržava za sebe tajne, koje je sve više opterećuju. Neke od njih ne može povjeriti nikome, čak ni najdražoj Jane, te pati sama. Elizabeth gomila u sebi taj teret, a gledatelji sve više suosjećaju s njom, jer problemi su skoro jednaki suvremenima: majka koja je često sramoti u javnosti, najbolja prijateljica (Charlotte) koja je razočara, neuzvraćena ljubav (Wickham), ljubomora, sestrinske svađe i ljubav koju ne želi priznati (Darcy).

Elizabeth Bennet, omiljen književni lik s kojim se mnoge djevojke identificiraju glumi Keira Knightley. Iako je mlada glumica bila svjesna poteškoća koje donosi drama, nije željela propustiti priliku znajući da je uloga Elizabeth literarno vrlo kvalitetna.

Wright je za ulogu Darcyja odabrao Matthewa MacFadyena, koji je uspio dočarati Darcyja kao višeslojan lik koji se osjeća malo nelagodno u vlastitoj koži, pomalo teškog karaktera, ali s velikim osjećajem za čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulogu glave obitelji Bennet dobio je dvostruki dobitnik Zlatnog globusa Donald Sutherland, dok Brenda Blethyn -dva puta nominirana za Oscara glumi gđu. Bennet.

 Za ulogu Jane, Wright je tražio glumicu koja bi mogla dočarati ljepoticu onog vremena i našao ju u Rosamund Pike. Usamljena Amerikanka među britanskom glumačkom ekipom je Jena Malone, kojoj je dodijeljena uloga Lydije Bennet.

Za preostale dvije sestre Bennet, Kitty i Mary, angažirane su Carey Mulligan i Talulah Riley. Obje su velike obožavateljice Jane Austen i ovo su im prve filmske uloge.

Na osnovu klasika Jane Austen već je snimljeno nekoliko serija, zadnja, najuspješnija u produkciji BBC-a 1995. Film je snimljeni tek jedan, daleke 1940.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara