Recenzija za "Oceanovih 13": Soderberghov sretan broj

Recenzija za "Oceanovih 13": Soderberghov sretan broj

S druge strane, Soderberghov opus pored raznolikosti, resi i neujednačenost kvalitete filmova, pa se tako uz kanske i druge uspjehe može "pohvaliti" i s remakeom "Solarisa" koji je ispao dosadnijim od sovjetskog originala – dostignuće koji su poznavatelji Tarkovskog smatrali nemogućim. Srećom, njegov najnoviji film, od kritike hvaljeni i od publike gledani "Oceanovih 13" spadaju u bolju polovicu njegovog opusa.

Treći, i navodno posljednji dio trilogije o Dannyju Oceanu (Clooney) zaplet ponovno ima u Las Vegasu. Povod za okupljanje Oceanove družine vrhunskih kriminalaca jest zla sudbina njihovog mentora Reubena Tishkoffa (Gould), koji je doživio srčani udar nakon prijevare od strane beskrupuloznog hotelskog tajkuna Willyja Banka (Pacino). Danny i prijatelji odlučuju osvetiti prijatelja tako što će opljačkati Banka i upropastiti otvaranje njegovog hotela.

Za "Oceanovih 13" se može reći kako je najbolji film iz trilogije, a glavni argument u prilog tome jest jednostavnost zapleta, odnosno potpuna koncentracija na akciju. S protagonistima već postavljenim u prethodna dva filma, a bez ženskih likova koji bi radnju opterećivali s romantičnim podzapletima, Soderbergh se mogao koncentrirati isključivo na prikaz kako će Danny Ocean i družina uspjeti u svom naumu. U tome je pokazao dosta maštovitosti, iako je film na trenutke izgleda previše "kulerski", a ponekad ni radnja nije potpuno jasna.

S druge strane, mnoge od tih nedostataka je nadoknadila ugledna, ali i prilično raspoložena glumačka ekipa. Tu prvenstveno valja istaći vrlo dobrog Pacina u za njega atipičnoj ulozi, ali i Ellen Barkin koju se dugo vremena nije vidjelo u "velikoj" holivudskoj produkciji.

Ono što je za film najvažnije jest da se dobro raspoloženje sa snimanja pretočilo u zabavu za gledatelje. U tom smislu je "Oceanovih 13" možda najbolji remake i počast originalnom filmu "Oceanovih 11" iz 1960. godine – projektu zamišljenom kao izgovor da se Sinatra i njegov "Rat pack" zabavljaju u Las Vegasu snimajući film. Vremena su se promijenila, ali srećom, ne toliko da današnje filmaše spriječe da prave kvalitetnu holivudsku zabavu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

uloge: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Scott Caan, Don Cheadle, Casey Affleck, Elliott Gould, Bernie Mac, Al Pacino, Ellen Barkin, Eddie Izzard

režija: Steven Soderbergh

proizvodnja: Warner Bros, SAD, 2007.

trajanje: 122 '

OCJENA: 6/10
 

Dragan Antulov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara