Renault Espace – najsigurniji u klasi

Renault Espace – najsigurniji u klasi

RENAULT je čvrsto odlučio da svaki njegov novi model bude apsolutni kralj sigurnosti. Posljednja prinova, Espace četvrte generacije uspio je osvojiti pet zvjezdica na testovima sigurnosti. I ne samo to, Renaultov monovolumen je prvo vozilo kojem je EuroNCAP dodijelio 35 bodova.

Dvanaesti krug testova otkrio je pravu tvrđavu na kotačima. Prema  rezultatima testova, Espace je postao mjerilo sigurnosti, osvojivši skoro pa maksimalan broj bodova.

Rezultat redom glasi: 15 bodova (94%) za frontalni sudar, 18 bodova (100 %) za zaštitu u bočnom sudaru i 2 dodatna boda za zvučno upozorenje nezakopčanog pojasa. Ukupno to iznosi 35 bodova, što je izniman rezultat.

U praksi to izgleda ovako. U frontalnom sudaru, uz čvrsti kavez oko putničkog prostora, putnike štite zračni jastuci u dvije faze (obujam jastuka se prilagođava jačini udarca), dok dvostruki zatezači sprečavaju pomicanje tijela i potencijalno ozljeđivanje donjeg dijela tijela. I putnici straga su apsolutno sigurni, pa razloga za brigu zaista nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurnost putnika prilikom bočnog sudara dovedena je do maksimum, što potvrđuje i osvojeni maksimalni broj bodova. Barijera sačinjena od bočnih zračnih jastuka i zračnih zavjesa sprečava bilo kakvu ozljedu putnika, naravno, ukoliko govorima o razumnim parametrima u smislu jačine udarca.

Posebna pažnja posvećena je najmlađim putnicima, Espace raspolaže cjelokupnom ISOFIX predugradnjom, a u sudaru su moguće tek manje ozljede vrata djeteta.

Već smo zaključili da je najnoviji Renault tvrđava na kotačima. Stoga 28-postotni učinak na polju zaštite pješaka pri naletu i nije tako loš rezultat. Udarac prednjim krajem vozila biti će posebno fatalan, zbog njegove čvrstoće i oblika.

Uz hrpu osvojenih bodova na testiranjima, Espace je zaslužio i dva boda zbog posjedovanja zvučnog upozorenja za nezakopčani pojas. Međutim, i bez ta dva boda moderan monovolumen drži poziciju najsigurnijeg modela ikad testiranog od strane EuroNCAP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara