Slovenci nakon "ženidbe" s Europom dočekali i američkog zeta iz snova

Slovenci nakon "ženidbe" s Europom dočekali i američkog zeta iz snova
NEKOLIKO dana nakon što su se "oženili" u Europu, Slovenci su obradovani viješću da će dobiti i bogatog američkog zeta jer je potvrđeno da će se njihova sugrađanka Melanija Knavs udati za američkog tajkuna Donalda Trumpa.

Ilustratori i karikaturisti u slovenskom tisku koristili su metaforiku "ženidbe", opisujući naporan višegodišnji put Slovenije s Balkana prema Europskoj uniji, koji je završen 1. svibnja "velikim praskom" proširenja stare Europe na 10 novih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priča o slovenskoj manekenki, koja je preko oceana otišla s kovčežićem za kozmetiku a sada, nakon pet godina hodanja s dvije i pol milijarde dolara teškim tajkunom iz New Yorka, nosi njegov dijamantni prsten, zato je puna unutarnje simbolike, a njen se uspjeh s velikim zanimanjem prati u tisku i među običnim ljudima.

Nakon višegodišnjeg napornog usvajanja europskih standarda i uspostave srdačnih veza koje su neupućeni doživljavali kao običan flert, "slovenska nevjesta" pala je u Novoj Gorici u ruke "kuma", predsjednika Europske komisije Romana Prodija, a na vjenčanju se, navodno zbog gripe, iako pozvan nije pojavio talijanski premijer Silvio Berlusconi.

Slovensku Pepeljugu pak, rođenu ispod Šmarne Gore, sada od poante "I onda su živjeli sretno do kraja svog života" čeka još samo potpisivanje predbračnog ugovora. To je Slovenija sa "starom Europom" već učinila. Unatoč "euroskepticima", koji govore da je slovenskoj državi u ulozi manekenke okrenute Balkanu ranije bilo ljepše jer joj je ljepota bila jedina obveza te naklapanjima da EU zbog recesije gubi ekonomsku potentnost koju je imala prije desetak godina. Da se i ne govori o vječitim nacionalističkim zanovijetalima opsjednutim "problemom identiteta". Oni primjećuju da u američkom tisku Trumpovu akviziciju iz nove Europe ponekad nazivaju Melania Knauss, kao da je iz Austrije ili Češke.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara