Sudac u državi Washington presudio - "gay" brakovi su zakoniti

SUDAC u američkoj državi Washington presudio je u srijedu da je istospolni brak zakonit, no odgodio je provođenje te odluke sve do konačnog pravorijeka Vrhovnog suda.

Odvjetnici koji na sudu zastupaju legalizaciju homoseksualnog braka tu odluku smatraju korakom naprijed prema širem prihvaćanju zakononom priznate zajednice istospolnih partnera, kako u državi Washigton tako i u SAD-u.

Odvjetnica Jennifer Pizer, koja je u sudskoj parnici zastupala osam gay parova, pozdravila je odluku suca Williama Downinga, koji je neustavnom proglasio odredbu iz državnog zakona po kojoj se brakom smatra samo zajednica muškarca i žene.

"Svi samo znali kada je postupak i počeo da je parnični sud tek prvi korak", kazala je Pizer novinarima.

Sudac Downing kazao je da je državni zakon neustavan jer "privilegije civilnog braka i razne druge privilegije dodijeljene po statusu nisu predviđene jednako za sve građane".

Predsjednik udruge "Evanđelisti za odgovornu vlast" Joseph Fuiten sudsku je odluku nazvao "još jednom ilustruacijom sudske tiranije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ogorčen sam. Sudac jednostavno izmišlja zakone. Brak između homoseksualaca nije prirodno pravo", rekao je Fuiten, inače pastor u lokalnoj crkvi.

Sudac, kao i obje strane u postupku, pozvali su Vrhovni sud da što brže preuzme slučaj kako bi odluka bila donesena u idućih nekoliko mjeseci.

Potpora legalizaciji gay brakova, uključujući pokrete u Kaliforniji, New Yorku, New Yerseyu, New Mexicu i Massachusettsu, pokrenuli su snažnu nacionalnu raspravu i potaknuli predsjednika Georga W. Busha da zatraži ustavnu zabranu istospolnih brakova.

Takav je Bushov zahtjev prošloga mjeseca blokirao američki Senat, očito u namjeri da rješavanje tog pitanja odgodi, odnosno da se o njemu ne rasparavlja u ovoj, izbornoj godini.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara