Svjetski rekord: Preko 320 km/h - na ledu!

Svjetski rekord: Preko 320 km/h - na ledu!

POZNATI relijaški as i četverostruki svjetski prvak Juha Kankkunen postavio je novi brzinski rekord vozeći Bentley Continental GT po zamrznutoj podlozi prosječnom brzinom od 321,65 km/h.

Uz minimalne prerade na automobilu Kankkunen je oborio dosadašnji rekord Bugattija EB110 Supersport postavljenog na istoj stazi. Bugatti je vozio prosječnom brzinom od 296,34 km/h. Iako je staza zapravo zamrznuto more na zapadnoj obali Finske, temperature zimi spuštaju se i do -30 stupnjeva Celzijusa što stvara 70 cm debeli ledeni pokrivač - idealno za testiranja ove vrste.

Bentley Continental GT s integralnim pogonom opremljen domaćim gumama marke Nokian kao i zaštitnim kavezom u slučaju prevrtanja te par tweakova na aerodinamici, u svim je ostalim dijelovima čisti tvornički automobil. Obzirom na izuzetno niske temperature korišteno je posebno gorivo obogaćeno aditivima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

321,65km/h bila je prosječna brzina duže 10-kilometarske dionice, dok je maksimalna brzina na pojedinim dijelovima iznosila čak 331 km/h. “Automobil se ponašao besprijekorno” kaže Juha hvaleći odličnu stabilnost i sigurnost Bentleya na visokim brzinama dodajući da se usprkos ledenoj podlozi uspio zaustaviti za svega 600 m!

Bentley-eva marketinška služba nije ostala bez komentara dodajući da potencijali automobila nikad nisu bili upitni, jedino se tražio dovoljno vješt vozač. Naš je savjet da ovakvo što ipak ne pokušavate kod kuće.

B.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara