Video - In memoriam: Obilježava se druga godišnjica smrti Toše Proeskog

Video - In memoriam: Obilježava se druga godišnjica smrti Toše Proeskog

Tekst: A.M.
Foto: Index

IAKO su od tragične nesreće pjevača Toše Proeskog prošle već dvije godine, Tošini fanovi, prijatelji i obitelj još su u nevjerici zbog njegove smrti. Njegovi hitovi neprestano se puštaju na televizijskim i radijskim postajama, održan je niz koncerata u znak sjećanja na njega te se već drugu godinu za redom trči maraton u čast makedonskom pjevaču. Start ovogodišnjeg Maratona je 16. listopada u 6.20 sati u Novoj Gradišci, a trčat će se tri dana - do 19. listopada u podne, kad bi maratonci trebali stići u Kruševo. U međuvremenu će ih 17. listopada oko 10 sati u beogradskoj Areni te 18. listopada oko 18 sati u Skopju, dočekati brojni članovi Tošinog međunarodnog fan kluba.Todor Toše Proeski rođen je 25. siječnja 1981. godine u Prilepu. Od rođenja, Toše je imao veli talent za glazbu što i ne čudi s obzirom da su mu roditelji bili glazbenici. Pohađao je glazbenu školu i studirao je solo pjevanje na Akademiji koju nažalost nije uspio završiti. Svoj talent prvi je put javno pokazao na festivalu "Makfest" kao 15-godišnjak.

Prvi Tošin album izdan je 1999. godine kada je održao i prvi samostalni koncert. Tri godine kasnije, njegova popularnost proširila se izvan granica rodne Makedonije. Veliki uspjeh ostvario je u Srbiji i Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, a zatim i u Hrvatskoj te Sloveniji. 2004. godine nastupao je na Eurosongu s pjesmom "Life" i tako osigurao Makedoniji 14 mjesto na prestižnom natjecanju. Iste godine se naglo probio i na hrvatsko tržište i to nakon suradnje s Tonyjem Cetinskim.


Nakon njihove zajedničke pjesme "Lagala nas mala", Toše je izdao i album na hrvatskom jeziku i tako zaradio brojne obožavatelje na našim prostorima. Toše je bio jedini pjevač iz inozemstva koji je osvojio glavnu nagradu Hrvatskog radiskog festivala što je još jedan od pokazatelja koliko je popularan bio. U suradnji s Antonijom Šolom koja je s njim otpjevala duet "Volim osmjeh tvoj", nastala je pjesma "Srce nije kamen" - koju mnogi nazivaju njegovim najvećim hitom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16. listopada 2007. godine - vijest koja je šokirala cijeli Balkan, tragična smrt Toše Proeskog, ubrzo se proširila svim medijima, a u Makedoniji je čak taj dan proglašen dan žalosti. Osim što je bio velika glazbena zvijezda, Toše je bio UNICEF-ov veleposlanik dobre volje i jedan od većih humanitaraca pa je povodom toga dobio i Humanitarnu nagradu Majke Tereze.


Nakon njegove smrti objavljen je njegov posljednji album "The hardest thing" u sklopu kojeg je snimljen i dokumentarni film o njegovom životu. Album je sniman na Jamajci, u Londonu i Švedskoj te je trebao biti njegov glavni adut za proboj na međunarodne tržište. Prvi singl s albuma "The hardest thing", istoimena je pjesma koja je postala pravi hit na prostorima bivše Jugoslavije, baš kao i druga "My little One" - duet s bratićem Kristijanom. Na spomenutom albumu našao se i duet s talijanskom glazbenicom Giannom Nannini - "Aria".

Od njegove smrti do danas vodile su se mnoge pravne parnice, medijska prepucavanja te nagađanja o njegovoj smrti, ali ništa nije niti zasigurno neće umanjiti njegov lik i djelo među njegovim obožavateljima koji će se sutra, 17. listopada, sjećati tragedije koja se dogodila prije dvije godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara