VJEČNA MLADOST DRŽI ´SIMPSONE´ NA VRHU TOP LISTA GLEDANOSTI

Najdraža disfunkcionalna TV obitelj ´Simpsoni´ već više od desetljeća vlada malim ekranima, a uskoro će postati i najduža humoristična serija koja se prikazuje u udarnom terminu.

Iako je ta animirana društvena satira već u svojoj 14. sezoni prikazivanja, likovi iz gradića Springfielda uopće ne pokazuju znakove starenja.

Uoči skorašnje 300. epizode gledanost serije raste, ona je i dalje jedna od najgledanijih u SAD-u i jedna je od rijetkih svijetlih točaka aktualne sezone TV mreže Fox.

Osim publike, ´Simpsone´ voli i kritika - serija je bila nominirana za Zlatni globus, što je samo po sebi uspjeh jer se crtane serije rijetko nominiraju za tu nagradu. Ipak nagradu nije dobila.

Fox je nedavno objavio da će se serija snimati još dvije godine, do svibnja 2005., što znači da će imati kontinuitet od čak 16 sezona.

´Simpsoni´, koji se prikazuju u više od 70 zemalja, dotad će već uvelike zasjeniti dosadašnje rekordere, članove obitelji Nelson iz serije ´Avanture Ozzija i Harriet´. Ta se ABC-eva serija prestala prikazivati 1966., nakon 14 sezona.

Tvorac i producnet ´Simpsona´ Matt Groening misli da je ključni razlog dugotrajnosti serije vječna mladost njezinih likova.

´Nikada nisam mislio da će se serija tako dugo održati. Jedna od najboljih stvari kod crtića je što likovi nikada ne stare pa i serija i publika ostaje mlada´, smatra Groening. ´Volim gledati emisiju ´60 minuta´, ali ljudi koji je rade sve više sliče ljudima koji je gledaju´, dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Harryja Shearera, koji posuđuje glas Homerovom šefu Burnsu i susjedu Nedu opsjednutom Biblijom, najzanimljivije je što može glumiti više različitih likova. ´Bilo bi mi jako dosadno da svaki tjedan radim jedan lik´, rekao je on.

Jedno je sigurno, novac nije razlog zbog kojeg je ekipa tako dugo na okupu. ´Svi zajedno ne zarađujemo koliko zarađuje samo jedna od zvijezda u ´Prijateljima´´, šali se Dan Castellaneta (Homer).

Glumci u ´Simpsonima´ vole ono što rade iako često moraju slušati glupa pitanja. Za Yeardley Smith (Lisa) najčudnije pitanje bilo je: ´Zvučite li i u krevetu kao Lisa?´ ´Ne!´, odlučna je Smith.

´Simpsoni´ su se počeli prikazivati 1987. kao kratki crtići u showu Tracey Ullman, a kao polusatne epizode javljaju se 1990. na Foxu.

Tada su u središtu bile nepodopštine 10-godišnjeg Barta, a kasnije se istaknuo njegov tupavi otac, koji radi u nuklearnoj elektrani i svoje česte gluposti popraćuje uzvikom ´D´Oh´. Castellaneta je taj uzvik uzeo iz serije o Stanliju i Oliju, koji su ga vjerojatno koristili kao eufemizam za psovku ´Prokletstvo!´ (damn).

Kroz plejadu zaminimljivih likova, od dobrodušne mame Marge s plavom turban frizurom do policajca Wigguma, ´Simpsoni´ daju oštru kritiku društva, autoriteta i ´svetih´ institucija poput obrazovnog sustava, političara, liječnika, pravnika i medija.

Serija je poznata i po paradi slavnih osoba koje nekim likovima ili svojim animiranim inačicama posuđuju glasove.

U jubilarnoj 300. epizodi Bart će se na sudu pokušati izboriti za osamostaljivanje od roditelja jer je saznao da je kao beba nastupio u reklami, a Homer mu je spiskao sav novac od zarade. Glas sutkinji u toj će epizodi dati Jane Kaczmarek iz serije ´Malcolm u sredini´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara