"Zapadno krilo" završava izborom novog predsjednika

"Zapadno krilo" završava izborom novog predsjednika

AMERIČKA TV-kuća ABC objavila je kako će 14. svibnja biti emitirana posljednja epizoda popularne serije "Zapadnog krila", jedne od najskupljih i najuspješnijih TV-serija u američkoj povijesti.

Prva epizoda "Zapadnog krila" je emitirana u jesen 1999. godine te je vrlo brzo postala veliki hit kako na američkom, tako i na međunarodnim TV-tržištima. Iako je ispočetka bila zamišljena kao "obična" drama o svakodnevnom životu birokrata unutar Bijele kuće, njen tvorac Aaron Sorkin ju je s vremenom pretvorio u idealiziranu viziju administracije tadašnjeg predsjednika Billa Clintona, čiji alter ego - demokratskog predsjednika Josha Bartletta - tumači Martin Sheen.

S obzirom da je tradicionalno pro-demokratski Hollywood dijelio Sorkinove stavove, u seriju su uložene velike količine novca i talenta, te rezultati nisu izostali. "Zapadno krilo" je postala jednom od najgledanijih serija te za svoju prvu sezonu dobila rekordnih 13 "Emmyja".

Ispočetka se činilo da popularnosti serije neće naškoditi izbor Georgea W. Busha koji je njen fiktivni svijet učinio još udaljenijim od stvarnosti. No, s vremenom su kritike konzervativne javnosti te Sorkinovi problemi s drogom učinili svoje, pa od četvrte sezone "Zapadno krilo" bilježi cijeli niz promjena u kreativnom timu, glumačkom sastavu, koji su se odrazili na pad gledanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedma sezona, za koju se ispostavilo da će biti posljednja, trebala bi imati dramatično finale u obliku predsjedničkih izbora na kojima bi Bartlettovim nasljednikom trebao postati jedan od dvojice kandidata - demokratski kongresmen Matt Santos (koga tumači Jimmy Smits) i umjereni republikanski senator Arnold Vinick (koga tumači Alan Alda).

Prije završne epizode će biti retrospektiva najvažnijih trenutaka serije u trajanju od sat vremena. U njoj će važnu ulogu imati John Spencer, glumac koji je tumačio lik Bartlettovog šefa stožera i Santosovog potpredsjedničkog kandidata. Spencer je iznenada umro 19. prosinca prošle godine, a producenti su odlučili da se isto dogodi i njegovom liku u seriji.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara