Žene u doba ovulacije druge žene smatraju ružnima

ŽENE atraktivnost drugih žene oštrije ocjenjuju tijekom plodnih dana menustrualnog ciklusa, pokazalo je novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u listu New Scientist.

Ovaj fenomen mogao bi biti i strategija procjene potencijalnih suparnika, smatraju psiholozi koji su proveli istraživanje: žena, ako se ponaša bezobrazno prema drugim ženama, mogla bi na taj način privući pažnju muškarca koji joj se sviđa.

Teorije spolne selekcije u većini vrsta obično se koncentriraju na to kako se mužjaci bore za ženke. Ali nedavne teorije o ljudskoj vrsti pokazuju da među ženama također postoji natjecanje.

Maryanne Fischer, psihologinja sa sveučilišta York u Torontu, odlučila je pokušati pronaći dokaze o ženskom nadmetanju. Ona je heteroseksualnim studentima pokazala fotografije lica raznih osoba.

Otkrila je da žene, koje se nalaze u najplodnijoj fazi menstrualnog ciklusa, atraktivnost drugih žena ocjenjuju puno nižom nego kada su u drugim fazama menstrualnog ciklusa.

"Žene se često opisuju kao osobe koje dobro surađuju i koje ne vole direktna nadmetanja. Ali postoje i dokazi o tome kako žene mogu indirektno biti agresivne", kazala je Fischer za New Scientist.

Na primjer, navodi kanadska psihologinja, umjesto da kažu: "Prebit ću tu ženu jer te pogledala", one će reći "O moj bože, pogledaj kako ima debele noge!".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To što su žene borbenije u plodnom razdoblju, ide u prilog ideji da se žene natječu za "boljeg mužjaka".

"Kada ste u plodnom razdoblju, morate bolje procjenjivati ostale žene kao potencijalne suparnice", smatra Fischer.

Prema ovom istraživanju, mišljenja žena o muškarcima ne mijenjaju se ovisno o menstrualnom ciklusu.

U ispitivanju je sudjelovalo 57 studentica. One su u razdoblju visoke razine estrogena, između 12. i 21. dana menstrualnog ciklusa, atraktivnost drugih žena ocjenjivale puno nižom nego u drugim danima ciklusa kada je razina estrogena bila niža.

Fischer nije sigurna na koji način ženina spremnost na natjecanje u danima ovulacija može pomoći u osvajanju željenog partnera.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara