Zimska hrana za gubitak kilograma
Foto: Shutterstock
MNOGI od nas tijekom zimskih mjeseci dobiju par kilograma. Suprotno uvriježenom mišljenju nema znanstvenih dokaza koji bi potvrdili kako je biološki predodređeno da dobijemo par kilograma tijekom zimskih mjeseci (naravno osim ako nismo medvjedi).
Blagdansko doba je iza nas, ali sjetimo se samo što smo sve (fino) pojeli, što nam možda i nije trebalo. Istraživanja ukazuju na to da tijekom godina sve teže gubimo tih par kilograma koje smo nakupili tijekom zime.
Što ima manje sunca svi smo depresivniji i imamo manje vitamina D. Kako je loše vrijeme ljudi manje vježbaju, ali i nosi se više odjeće kojom možemo "sakriti" dobivene kilograme.
Mi u NaturHouseu učimo ljude kako reeducirati način prehrane kroz individualizirane planove prehrane. Važno se raznoliko hraniti, a dio namirnica koje bi se trebale nalaziti u našoj prehrani su:
Zobene pahuljice
One su idealan izbor za zajutrak jer ćete dugo imati osjećaj sitosti, a 50g ima oko 174 kcal. Zobene pahuljice nisu samo fine, nego su i pune nutrijenata i vlakana. Prema jednoj studiji ljudi koji jedu zobene pahuljice za zajutrak pojedu 1/3 manje kalorija za ručak.
Pomelo
Pomelo je citrusno voće. Izgleda kao veliki grejp, ali je slađi od njega. Sadrži puno antioksidansa, folne kiseline i kalija, ima puno vitamina C, beta karotena i B vitamina. 100g ovog voća ima samo 30-35kcal, i time je odličan izbor za međuobrok.
Potočarka ili dragušac
Potočarka, sa svojim tamno zelenim listovima i ljutkastim okusom, je jedna od najhranjivijih zelenih, lisnatih vrsta povrća. Potočarka je biljka krstašica bogata antioksidansima koji pomažu u prevenciji karcinoma i drugih oboljenja. Dobar je izvor beta-karotena i vitamina C, te kalcija i kalija. Jedna šalica potočarke sadrži samo 5kcal.
Shiitake gljive
Pune okusa i hranjivih sastojaka to su gljive koje imaju jako malo kalorija (1 šalica sadrži samo 10kcal). Ove gljive gotovo da i ne sadrže masti dobar su izvor dijetalnih vlakana, kalija, selenija, riboflavina, tiamina, folne kiseline, vitamina B6 i cinka. Prema laboratorijskim istraživanjima pomažu našem imunitetu pri razaranju virusa.
Kefir
Kefir (fermentirani mliječni proizvod, sličan jogurtu) bogat je vitaminima B1 i B2, kalcijem, folnom kiselinom, magnezijem i vitaminom A, sadrži triptofan (esencijalnu aminokiselinu koja opušta živčani sustav pa je time idealna hrana nakon treninga). A budući da je fermentirani mliječni prizvod, naš će organizam (probavni sustav) lakše apsorbirati sve hranjive tvari iz njega.
Ida Rožman
dipl.ing nutricionizma
NaturHouse Unska
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati