Marković: Uvijek ću zagovarati ligu 10

Marković: Uvijek ću zagovarati ligu 10
PREDSJEDNIK HNS-a Vlatko Marković u intervjuu za Novi list komentira moguće proširenje lige, odustajanje Katanca, imenovanje novog izbornika...

Marković je nedavno imenovan predsjednikom Tehničke komisije UEFA-e. To je veliko priznanje i potvrda da u Europi ime Vlatka Markovića nešto znači. No, u domovini je stanje dijametralno suprotno. Čitamo uglavnom kritike na njegov rad. Mediji mahom smatraju da bi HNS trebao funkcionirati bolje, da bi reprezentacija trebala igrati bolje, da bi liga trebala biti kvalitetnija. Kritizira se i suđenje, pita se zašto HNS brine samo o reprezentaciji, a tek samo formalno o HNL-u... Marković to sve odbacuje, smatrajući da je u pitanju tipični hrvatski jal.

Evo kako se Marković Novom listu obranio od tih napada: "HNS je svrstan među dvadeset vodećih svjetskih saveza po načinu rada. Ni kao igrač nisam bio nikome previše simpatičan. Kod nas ne vole prave ljude koji se ne priklanjaju odlukama umišljenih moćnika iz pojedinih klubova. Ja sam čovjek koji ne podnosi podvale, moja sportska povijest je potpuno čista. Tu postoji još jedan problem. Ranije su u HNS-u sjedili kvazi stručnjaci kojima je nogomet bio prolaz do medija, pa su preko televizije prodavali maglu. Prvi put u povijesti na čelu HNS-a je nogometaš. Danas savez funkcionira besprijekorno. Ovdje vlada red, rad i disciplina. Nekoj zagrebačkoj gospodi bode oči ovaj natpis "Kuća hrvatskog nogometa". Cijeli život mi je bio inat. Kada sam dolazio, HNS je imao šest milijuna duga, a sada ima sto milijuna plusa."

Jedno od aktualnijih pitanja je proširenje domaće lige na 16 klubova. Zanimljivo, Marković je, poput većine ljubitelja nogometa, protiv te ideje. Tvrdi da će uvijek zagovarati ligu 10. Dodao je da je u teoriji moguće izglasovati ligu 16 za iduću sezonu, no da se to najvjerojatnije neće dogoditi. Napomenimo da samo 14 klubova ima UEFA-inu licencu. Krovna europska nogometna organizacija dala nam je dodatnu godinu dana za licenciranje, u kojoj bi klubovi morali srediti mnoge stvari i zadovoljiti strože kriterije.

Nova pravila kazuju da klub koji je dužan ne može nastupati u ligi. Marković ne gubi nadu: "To su UEFA-ina pravila koja su vrlo jasna. Dugove klubova trebaju riješiti gradovi i država. Na kraju krajeva, u Saboru se već raspravlja o novom načinu financiranja. Uvjeren sam da u Saboru ima dovoljno ljudi iz sporta koji će izglasati nešto što će stabilizirati hrvatski sport. HNS ima svoju ekipu koja pripomaže oko Zakona o sportu. Ako to ne bude napravljeno na odgovarajući način, prijete nam veliki problemi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom je ponovio priču o tome kako je zadovoljan izborom Cice Kranjčara za novog izbornika. Nismo ni očekivali da će biti protiv svog izbora, iako je formalno birala Stručna komisija, a potvrdio Izvršni odbor HNS-a.

Za kraj je predsjednik obrazložio zašto je Katanec ispao iz utrke. Nismo čuli ništa novo: "Tu je bilo izrečeno toliko ružnih i nekorektnih stvari. Oštro su napali jednog momka koji je rođen u Hrvatskoj. Katanec je jedan odličan momak i sjajan stručnjak. Nije mi jasno zbog čega dolazi do takvih stvari. S druge strane, novinari imaju svoje favorite i samo čekaju da se izgubi utakmica da mogu početi pljuvati i pisati da Marković sastavlja momčad. To su apsurdi koji se samo u ovoj zemlji mogu dogoditi, i nigdje drugdje. Niti jedan naš trener nije digao glas protiv toga, samo je Ivić rekao da ga je sram. Tu smo svi pali na ispitu. To je jedan idiotizam koji graniči s nacionalizmom. A FIFA i UEFA izričito zabranjuju petljanje nogometa i politike."

Znamo da Europa diktira unaprjeđenje međunacionalnih odnosa, poglavito među državama susjedima. Sad vas, eto, sve voli Ljubav i Tolerancija.

M.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara