Predsjednik Mesić primio gluhonijeme rukometaše

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je danas u Zagrebu hrvatsku rukometnu reprezentaciju koja je Olimpijskim igrama gluhonijemih u Melbourneu osvojila zlatno odličje.

Vi ste osvojili zlatno odličje, a danas ću primiti i naše rukometaše koji su srebrni na Svjetskom prvenstvu u Tunisu, pa je to dokaz da smo najjača rukometna nacija na svijetu, kazao je Mesić, čestitavši na zlatnoj medalji i dodavši kako je to dokaz da Udruga gluhih radi na najbolji mogući način.

Bez dobre organizacije nema pobjede u bilo kojem momčadskom sportu, pa tako i u rukometu, koji sam i sam igrao u mladosti u Požegi. Svjestan sam da uvijek nedostaje financijskih sredstava, ali se nadam da ćete i nadalje nastupati na međunarodnim natjecanjima i osvajati zlatne medalje, kazao je Mesić.

Predsjednik Hrvatskog športskog saveza gluhih (HŠSG) i kapetan reprezentacije Marijo Lušić kazao je kako dobri rezultati otvaraju sva vrata, a zlatna medalja je dokaz kako su novce koje su dobili za put u Australiju iskoristili na najbolji mogući način. Ponosni smo i što odgajamo generacije mladih gluhih sportaša i postižemo vrhunske rezultate unatoč velikim teškoćama i činjenice da rukometaši nemaju dvoranu za trening. Posebno se zahvaljujemo i vrhunskom treneru Voji Bjegoviću, koji je prije deset godina pokrenuo Školu rukometa za gluhe, iz koje su proistekla dva naslova olimpijskih pobjednika, naslovi svjetskih i europskih prvaka i još brojne medalje sa velikih natjecanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik reprezentacije Bjegović osvrnuo se također na težak položaj gluhih rukometaša, koji nemaju dvoranu za trening već, kada je to moguće, vikendom igraju utakmice u dvorani "Vinko Bek". Mi smo reprezentacija koja se cijelu godinu pripremala za Olimpijske igre u Melbourneu, odigravši čak 40-tak pripremnih utakmica i to bez igrača iz Splita i Solina. Iz Splita su mi slali kazete sa utakmicama Marija Bašića, najboljega igrača i strijelca Olimpijskih igara u Melbourneu, koje su mi pomogle u spremanju taktike za Melbourne, gdje smo pobijedili u svih šest utakmica i igrali najatraktivniji rukomet, kazao je Bjegović, obećavši zlatno odličje i sa Europskoga prvenstva u Istanbulu, koje će se održati u rujnu ove godine.

Govoreći o iskustvima iz Australije fizioterapeut reprezentacije Marinko Smolčić je predsjednika Mesića upoznao sa brojnim pogodnostima koje gluhonijeme osobe imaju u toj zemlji, iznijevši i ideju o osnivanju svojevrsnog medicinskog središta u kome bi se gluhe osobe obučavala za zvanja fizioterapeuta, masera i kiropraktičara. Naš najveći problem je komunikacijske prirode, no zato u pravilu gluhe osobe imaju bolje razvijenija ostala osjetila, poput dodira, pa bi obučavanje zasigurno bilo uspješno, a gluhe osobe bi na taj način lakše dolazili do zaposlenja i rješavanja egzistencijalnih problema, kazao je Smolčić.

(Hina) xrš yrš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara