54.159.85.193 US
 

12. dani Frane Petrića/Ćimić: Onemogućuje se istraživanje moralne svijesti hrvatskoga društva

Piše:
srijeda, 24.9.2003. 15:48
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

MEĐUNARODNI simpozij "Demokracija i etika", održan u sklopu 12. dana Frane Petrića u Cresu, završio je danas procjenom organizatora da stanje demokracije u mnogim zemljama ne zadovoljava.

"Proveli smo zanimljivu raspravu o demokraciji i otvorili neka pitanja, ali kad se zbroje bilješke o stanju demokracije u svijetu, uglavnom se radi o negativnim konotacijama kao što su strah, strepnja i očaj", rekao je, zatvarajući skup predsjednik Organizacijskog odbora Pavao Barišić.

Trodnevni skup na kojem je sudjelovalo šezdesetak znanstvenika - filozofa, sociologa, teologa i politologa, održan je u sklopu 12. dana Frane Petrića, koji se međunarodnim simpozijem "Petrić - aristotelizam - platonizam" nastavljaju do 26. rujna.

Sudionike iz 14 zemalja koji su izložili šezdesetak referata o problemima s kojima se susreću današnja društva pozdravio je Milan Polić, predsjednik Hrvatskoga filozofskog društva, organizatora skupa.

Završni dan seminara "Demokracija i etika" sociolog Esad Ćimić sa Zadarskog filozofskog fakulteta upozorio je da vlast "brižljivo" diskretno ili otvoreno, onemogućuje istraživanje moralne svijesti u suvremenom hrvatskom društvu, jer se unaprijed plaši činjenica kojima bi se skinule moralne krinke s dijela političke elite". Govoreći o moralnim dvojbama hrvatskog društva, Ćimić je procijenio da je motiv odbijanja istraživanja tipova društvene svijesti političke, a ne materijalno-financijske naravi.

"Projekt koji bi mogao spoznati iznutricu društva nije prihvaćen, jer bi njegovi rezultati uzdrmali pozicijske i opozicijske strukture", ustvrdio je. S tim u vezi upozorio je da je izostao očekivan zahvat u kriminalne pojave iz straha ili interesa.

"Država se boji sankcionirati kriminal zbog straha od posljedica razotkrivanja sprege dijela institucija i raznolikih varijanta podzemlja ili možda želi nastaviti s takvom praksom", rekao je Ćimić.

Slobodan Sadžakov s novosadskoga Filozofskog fakulteta upozorio je da je sve veći jaz između etičkih načela i zahtjeva moderne ekonomije, koja odbacuje etičke vrijednosti i pri tome ih neutralizira.

"Današnja ekonomija je zapravo postala praktični bog modernog svijeta", rekao je Sadžakov, dodavši da zato politika i pravo gube svoje temeljne uloge te postaju produžena ruka onih koji žele samo povećati dobit. Zaključio je da bi moderna etika trebala biti usmjerena na sva praktična područja, poput prava, politike i posebice ekonomske etike kako bi se izbjegao etički autizam i njezina društvena zanemarenost.

Svi referati s Dana Frane Petrića, koji se održavaju u spomen na istaknuta hrvatskoga renesansnoga filozofa i povjesničara, bit će objavljeni u časopisu "Filozofska istraživanja".
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
  • Nema vezanih vijesti
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije