Ademiju prijeti pritvor i kazna zatvora od 12 godina

Ademiju prijeti pritvor i kazna zatvora od 12 godina

GENERALE Rahima Ademija i Mirka Norca optužuje se da su odgovorni za mučenje, zlostavljanje i ubijanje civila i zarobljenika te pljačku i uništavanje imovine.

Također su optuženi po tzv. garantnoj zapovjednoj odgovornosti, što znači da nisu spriječili ubijanja, mučenja, pljačke i razaranja. Za generala Ademija traži se pritvor zbog osobite težine djela, za što je predviđena kazna zatvora od 12 godina.

U optužnici koju je protiv generala Rahima Ademija i Mirka Norca podiglo Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu akcija Medački džep ne tretira se, kako je to bilo u Haagu, kao pothvat sa ciljem progona srpskog stanovništva, već kao akcija oslobađanja okupiranog teritorija.

Generali Norac i Ademi optuženi su po izravnoj zapovjednoj odgovornosti za nasumično granatiranje područja Medačkog džepa, uključujući civilne ciljeve, objasnio je za Jutarnji list zamjenik glavnog državnog odvjetnika Antun Kvakan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvakan je u proteklih godinu dana bio na čelu državnoodvjetničkog tima koji je radio na preuzimanju i prilagođavanju predmeta protiv Norca i Ademija. Objašnjava da su po haškoj optužnici i Ademi i Norac, zajedno s pokojnim generalom Jankom Bobetkom i drugim časnicima HV-a osmislili i zajednički proveli operaciju Medački džep sa ciljem progona srpskog stanovništva, dok u prilagođenoj optužnici termina "zločinački pothvat" kao takav ne postoji.

Kako je riječ o jednom od najtežih ratnih zločina, Kvakan objašnjava da se za generala Ademija traži pritvor po zakonskoj osnovi osobite težine djela. Kao formalne razloge za pritvor navodi i činjenicu da za ovo djelo zapriječena kazna zatvora od 12 godina, te da se radi o jednom od predmeta s najtežim posljedicama.

Kvakan je otkrio da se punih pet sati u Haagu pregovaralo o optužnici te da je pritom Carla del Ponte zajedno s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem prolazila svaku pojedinu točku. Ističe da je usuglašavanje bilo vrlo mukotrpno te da je tijekom cijelog postupka preuzimanja optužnice Haag otvoreno pokazivao da u svakom trenutku može povući predmet.

R.I.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara