Adlešić i Ženska mreža Hrvatske za osnivanje Fonda za uzdržavanje djece

POTPREDSJEDNICA Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić (HSLS) i Ženska mreža Hrvatske koja okuplja 57 nevladinih udruga najavili su danas da će, amadmanom na prijedlog izmjena Obiteljskog zakona zatražiti osnivanje fonda za uzdržavanje djece.

Budući da je sličnu inicijativu jučer najavio i Klub zastupnika SDP-a, Adlešić, je na konferenciji za novinare u Saboru, podsjetila da je osnivanje tog fonda zatražila još prije godinu i pol kada je donašan Obiteljski zakon.

"Vladajući (u kojima je bio i SDP) tada nisu imali sluha za takvu ideju, a sada SDP predlaže isto", upozorila je Adlešić, dodajući kako "nije bitno tko je prvi pokrenuo projekt, nego da se oko tog pitanja postigne konsenzus".

Riječ je o fondu iz kojega bi se djeci u jednoroditeljskim obiteljima, čiji roditelji, unatoč sudskim odlukama ne plaćaju alimentaciju, isplaćivala pomoć.

Adlešić i ženske udruge predlažu da se novac iz Fonda isplaćuje već nakon mjesec dana izostanka alimentacije umjesto nakon tri mejseca, kako predlaže SDP. Adlešić je upozorila da samohrani roditelji u slučaju izostanka alimentacije, i po važećem zakonu imaju pravo na novčanu pomoć, no naglasila je, kako ta odredba nikad nije do kraja zaživjela pa je to pravo do sada ostvarilo svega 367 jednoroditeljskih obitelji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestila je da je u prijedlogu državnog proračuna za ovu godinu o kojem će Sabor raspravljati idućeg tjedna, predviđeno oko tri milijuna kuna za tu vrstu pomoći.

Državni tajnik za obitelj Nino Žganec upozorio je da statistike pokazuju da jednoroditeljske obitelji žive na rubu siromaštva. Riječ je o oko 188.000 jednoroditeljskih obitelji, a 83 posto su taj jedan roditelj žene.

Iako službeni podaci govore o oko 60 posto nenaplaćenih alimentacija, ženske udruge ističu da je taj broj mnogo veći.

"Po našem iskustvu, alimentaciju ne plaća gotovo 90 posto roditelja kojima je to obveza", rekla je Neva Tole, iz Ženske autonomne kuće, naglašavajući kako su "nemarni očevi vrlo maštoviti kad treba izbjeći plaćanje alimentacije".

Zbog toga predlaže da se ovrha ne provodi samo nad osobnim dohotkom već nad ukupnom imovinom roditelja koji izbjegavaju plaćanje alimentacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara