AFGANISTANSKI PREDSJEDNIK POČEO S DEMOBILIZACIJOM MILICIJA

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u petak je pokrenuo službenu demobilizaciju prvih 1.000 pripadnika afganistanskih paravojnih snaga na jednom nogometnom igralištu na sjeveru zemlje, u sklopu plana o razoružanju što ga podupire UN. L

Pripadnici paravojnih snaga predali su oružje u sklopu pilot programa koji svotom od 200 milijuna dolara financiraju Japanci pod nazivom Plan o razoružanju, demobilizaciji i reintegraciji. Svrha mu je razoružati oko 100.000 pripadnika raznih afganistanskih milicija diljem zemlje u sljedeće dvije godine.

No, u pogledu provedbe plana postoje sumnje, poput primjerice onih koje se odnose na pitanje hoće li svi afganistanski ratni vođe pristati na suradnju te je li uopće moguće provesti razoružanje u zemlji u kojoj vlada "zakon oružja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina osoba koje bi trebalo razoružati su rezervisti ili povremeni pripadnici vojske, koje njihovi vođe pozivaju po potrebi, a mnogi među njima nisu dobili nikakav prihod mjesecima ili čak godinama. Za oružje koje bi trebali predati bit će im isplaćeno 200 dolara u gotovini, dobit će nešto hrane i odjeće, a obećana im je i pomoć u traženju novog načina privređivanja.

(Hina) mh dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara