54.162.253.34 US
 

Alarmima, videonadzorom i zaštitarima protiv razbojnika

Piše:
subota, 5.7.2003. 09:16
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

UGRADNJA alarmnih uređaja, protuprovalnih i protuprepadnih sustava s centraliziranom dojavom, neprekidan videonadzor i angažiranje zaštitara, minimalne su mjere zaštite kojima se želi smanjiti broj razbojstava na novčarske institucije.

Kontinuirani porast broja razbojstava u bankama, poštama i mjenjačnicama posljednjih godina ponukao je Vladu da Saboru po hitnom postupku predloži Zakon o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju gotovim novcem i vrijednostima.

Naoružani razbojnici lani su napali 26 banaka, 42 pošte i 39 mjenjačnica i opljačkali ih za više od 6,5 milijuna kuna, a dvoje je zaposlenika pritom ubijeno.

Ubojstvo Gordane Fic (25), trudne zaposlenice mjenjačnice u međimurskom mjestu Prelog u siječnju ove godine zgrozilo je javnost, a MUP natjeralo da pokrene inicijativu za donošenje posebnog zakona koji bi obvezao novčarske institucije na minimalnu tehničku i tjelesnu zaštitu.

U pripremi prijedloga zakona utvrđeno je da razbojnici najčešće napadaju novčarske institucije koje ne ispunjavaju ni minimalne uvjete zaštite. Razbojnički prepadi na vozila koja prevoze novaca u većini slučajeva su se, pak, dogodili kada nije bilo profesionalnih naoružanih zaštitara, a vozila nisu bila blindirana.

Predloženim zakonom uređuju se minimalni sigurnosni uvjeti zaštite osoba, novca i vrijednosti u banaka, poštama, štedionicama, mjenjačnicama, kladionicama, poslovnicama FINA-e i Hrvatske lutrije, te bankomatima koji bi morali imati neprekidan videonadzor i alarm.

Novčarske institucije ubuduće bi trebale ugraditi alarmne, protuprovalne i protuprepadne sustave s centraliziranom dojavom, neprekidan videonadzor i angažirati zaštitare.

Veći iznosi novca i vrijednosti prevozili bi se oklopljenim vozilom, pod uvjetima koje će naknadno propisati ministar unutarnjih poslova, dok bi se manje količine mogle prevoziti vozilima unutarnje čuvarske službe s ugrađenom sigurnosnom kasom i GPS sustavom za satelitsko praćenje. U osiguranju prijevoza novca obvezan bi bio najmanje jedan zaštitar.

Zakonom je predviđeno i da poštari koji su česta meta razbojnika, posebice kada raznose mirovine, nose uređaj za dojavu prepada ili alarm.

Podatke pribavljene sredstvima tehničke zaštite, primjerice snimke videonadzora, novčarske bi institucije morale čuvati najmanje 168 sati.

Za plaće inspektora MUP-a koji bi nadzirali poštuju li novčarske institucije minimalne mjere zaštite u naredne bi dvije godine iz proračuna trebalo izdvojiti više od 3,2 milijuna kuna.

Zakon predviđa i novčane kazne od dvije tisuće do 30 tisuća kuna za one koji ga se neće držati.

Minimalne sigurnosne uvjete novčarske bi institucije morale ispuniti u roku godine dana nakon stupanja zakona na snagu.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 2.500 pravnih i fizičkih osoba koje posluju gotovim novcem.
Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije