Američki predsjednik doputovao na Filipine

Američki predsjednik doputovao na Filipine
AMERIČKI predsjednik George W. Bush zajedno sa suprugom doputovao je u subotu u osmosatni posjet Filipinima kako bi razgovarao o sigurnosti i trgovini, a Manila je priopćila da će njegov posjet još više ojačati tijesne vezne između dviju zemalja koje traju više od 100 godina.

Očekuje se da će američki predsjednik ponoviti svoja obećanja o pružanju više vojne pomoći Manili i ulaganju na jugu zemlje kako bi pomogao u zaključivanju mirovnog sporazuma s najvećom muslimanskom pobunjeničkom skupinom u zemlji.

"Oni će razgovarati o suradnji između dvije zemlje u borbi protiv međunarodnog terorizma koji je glavni problem u našoj regiji i u cijelom svijetu", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Roilo Golez u intervjuu za radio govoreći o predviđen susretu filipinske predsjednice i američkog čelnika.

Dok su topovnjače patrolirale Manilskim zaljevom, Bush je nakratko posjetio dobro osigurano američko veleposlanstvo, a nakon toga je nazočio ceremoniji polaganja vijenca na spomenik Joseu Rizalu, nacionalnom heroju kojeg su pogubili Španjolci 1896.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Bush kasnije tijekom dana imati 40-minutni privatni susret s filipinskom predsjednicom Gloriom Macapagal Arroyo u predsjedničkoj palači Malacanang, a nakon toga će se obratiti filipinskom kongresu.

Vlasti su dočekale Busha uz sve počasti, ali su tisuće prosvjednika narušile sliku dobrodošlice. Prosvjednici su osudili američkog čelnika kao ratnog huškača i neprijatelja siromašnih farmera.

Policija se oboružala vodenim topovima i suzavcem za slučaj da dođe do nereda, ali zasad nije bilo nasilja.

Američki predsjednik će tijekom svoje sadašnje turneje posjetiti pet zemalja Azije i Australiju. Nakon Filipina trebao bi otputovati na Tajland.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara